Crnadak: Potrebno je formirati vlast - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Crnadak: Potrebno je formirati vlast

Potrebno je što prije formirati vlast u BiH, rekao je ministar inostranih poslova u Savjetu ministara BiH, Igor Crnadak ističući da taj proces, praćen političkim tenzijama, predugo traje.

Vlast u BiH još nije formirana. Odgovornost je prije svega na tri stranke koje su taj proces započele i već formirale rukovodstvo Parlamentarne skupštine BIH, ali je sada neophodno da se taj proces dovede do kraja, rekao je ministar inostranih poslova u Savjetu ministara BiH, Igor Crnadak.

“PDP ne učestvuje u razgovorima, ni na koji način ne dovodi u pitanje niti stvara prepreke, pozivamo da se taj posao završi što prije”, rekao je Crnadak.

Što se tiče finansiranja BiH, ono nije ugroženo, tvrdi Crnadak:

“Mi ćemo u utorak imati sjednicu Savjeta ministara BiH, to je na dnevnom redu, ja vjerujem da će to proći. Međutim, i ako se te tromjesečne odluke ne usvoje postoji mehanizam koji po Ustavu obezbjeđuje kontinuitet finansiranja na bazi budžeta iz pretrhodne godine. Ja ne vidim razlog zašto Predsjedništvo BiH ne bi uradilo svoj dio posla i budžet koji je Savjet ministara BiH utvrdio i poslao Predsjedništvu sada ne bi oni koncipirali kao svoj prijedlog i uputili ga u Parlament. Ko zna možda ga Parlamet i usvoji”.

Govoreći o propuštenom roku za imenovanje delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, Crnadak je rekao da je to velika šteta i zbog ugleda u toj organizaciji ali i zbog budućih poteza na evropskom putu. Podvukao je da taj proces nema nikakve veze sa procesom formiranja Savjeta ministara.

“Podsjećam još jednom, iste stranke koje danas prave oko toga problem, 2010. godine kada je Nikola Špirić bio predsjedavajući, kad vlasti nije bilo 16 mjeseci, najnormalnije su formirale delegaciju za Savjet Evrope i radile u toj organizaciji. Radi se o licemernom pristupu i zbog takvog ponašanja svi trpimo štetu”, kategoričan je Crnadak.

Što se tiče saradnje sa NATO i posebno provođenja MAP-a rješenje je pronaći način kako ispoštovati međunarodne obaveze i zaštiti interese Republike Srpske, poručio je Crnadak.

BN TV

Danas objavljeno

Dačić: Bilo bi neodgovorno da povučemo potpis sa Briselskog sporazuma

M.

U Srpskoj 21 smrtni slučaj, oboljelo još 115 osoba

M.

Moraće da plate 76.000 KM: Za sedam dana 51 objekat u Srpskoj prekršio epidemiološke mjere

M.

Ostavite komentar