Crnadak: Očigledno je da neće biti brzo novog Savjeta ministara BiH - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Crnadak: Očigledno je da neće biti brzo novog Savjeta ministara BiH

„Očigledno je da neće brzo, jer se u formiranje Savjeta ministara umiješala priča oko MAP, u dogovor o federalnoj vladi Izborni zakon, a onda imate SDA i DF koji insistiraju da ova dva procesa idu u paketu. U svakom slučaju, trebalo bi što prije riješiti mučnu situaciju“, rekao je Crnadak….

„Očigledno je da neće brzo, jer se u formiranje Savjeta ministara umiješala priča oko MAP, u dogovor o federalnoj vladi Izborni zakon, a onda imate SDA i DF koji insistiraju da ova dva procesa idu u paketu. U svakom slučaju, trebalo bi što prije riješiti mučnu situaciju“, rekao je Crnadak.

  • Nama trebaju jake institucije, a ne da pojedinci rade šta im je volja. Taman kad se malo smirila blamaža sa pretučenim švedskim državljaninom u Banjaluci, pojavila se vijest da je neki prevarant, Vijetnamac, ušetao u kabinete predsjednika Republike i srpskog člana Predsjedništva BiH, predstavio se kao veliki investitor i milioner. Željka Cvijanović, Milorad Dodik i njihovi kabineti u to su – povjerovali.

Ovo je rekao ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak, gostujući u večerašnjem Dnevniku TV 1.

Crnadak je rekao da, kad je u pitanju slučaj pretučenog švedskog državljanina Brune Batinića, neće biti posljedica po diplomatske odnose BiH i Švedske, ali da istragu treba sprovesti do kraja, da se vidi ko je i gdje pogriješio.

Govoreći o formiranju vlasti u BiH i na federalnom nivou, Crnadak je rekao da je teško procijeniti kad bi to moglo da se desi, „jer je cijeli proces zakovan“

„Očigledno je da neće brzo, jer se u formiranje Savjeta ministara umiješala priča oko MAP, u dogovor o federalnoj vladi Izborni zakon, a onda imate SDA i DF koji insistiraju da ova dva procesa idu u paketu. U svakom slučaju, trebalo bi što prije riješiti mučnu situaciju“, rekao je Crnadak.

Кada je u pitanju mišljenje Evropske komisije, ministar Crnadak je rekao da je teško procijeniti je li mišljenje pozitivno ili negativno.

„Кad vidite šta sve treba da se uradi, nije jednostavno, ali, s druge strane, u 14 preporuka je i, recimo, održavanje poštenih izbora. Evropska unija, takođe, ne smije da bude popustljiva prema onima koji remete procese na evropskom putu BiH“, naglasio je Crnadak.

Govoreći o taksama koje je Priština uvela, Crnadak je rekao da su prevršili svaku mjeru i da to više nisu takse nego sankcije, čime je u potpunosti zaustavljen izvoz. Ministar Crnadak je takođe rekao da očekuje da pitanje granica sa Srbijom i Hrvatskom bude što prije riješeno.

Na pitanje o propuštenom roku za imenovanje delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, ministar je rekao da je ovo još jedna blamaža na međunarodnoj sceni i dodao da je odgovornost na partijama koje sjede u rukovodstvu parlamenta BiH.

„Još jednom su pokazali dvoličnost – poslije izbora 2010. godine, kad vlasti nije bilo 16 mjeseci, imali smo delegaciju i ništa nije bilo ni problem, ni uslov, a sad najednom – jeste. Još jedna stavka u promociji negativnog imidža“, rekao je Crnadak.

BN TV

Danas objavljeno

“Menja se energetska mapa Evrope”

M.

Uhapšene dvije osobe koje se dovode u vezu sa smrću muškarca u Bijeljini

M.

Pogledajte kako ispravno glasati na izborima

M.

Ostavite komentar