13. Novembra 2020.

Crna Gora uvela drastične mjere – zabrane na teritoriji cijele zemlje

Big Portal

Predviđena je i zabrana međugradskog saobraćaja vikendom.

Biće skraćeno i radno vreme trgovinama i ugostiteljskim objektima i to do 20 časova, a biće zabranjena sva okupljanja kao i posete domaćinstvima.

Nošenje maski biće obavezno i u ugostiteljskim objektima, a kao posebna dodatna mera za ugostitelje biće i postavljanje pleksiglasa između stolova u unutrašnjosti objekata.

Planirano je i imenovanje odgovornog lica u svakom objektu za primenu mera.
Sve mere su:

1. Zabrana kretanja od 21 do pet ujutru uz predefinisane izuzetke – obavljanje posla i privrednih aktivnosti, zdravstvene potrebe i humanitarni razlozi

2. Najviše četiri osobe se mogu kretati zajedno na otvorenom prostoru

3. Zabrana teritorija kretanja van opština od petka u ponoć do nedelje u ponoć izuzev za obavljanje posla i privredne aktivnosti, zdravstvene potrebe i humanitarni razlozi

4. Zabranjuju se verski skupovi, saučešća, svadbe, sva privatna okupljanja i proslave (rođendani, krštenja i druga slavlja).

5. Dozvoljeni su obredi u religijskim objektima bez prisustva vernika.

6. Rad svih ugostiteljskih objekata je od sedam do 20 časova. Svaki ugostiteljski objekat mora imenovati odgovorno lice u svakom objektu za primene mera.

7. Omogućen rad ugostiteljskih objekata uz nošenje maske i u otvorenom i zatvorenom, osim tokom konzumiranja hrane i pića. Dezinfekciona sredstva moraju biti na svakom stolu. Dezinfekcija ruku na ulazu i izlazu je obavezna. Obavezno je postavljanje pleksiglasa između stolova. Broj osoba za istim stolom je četiri, ali mora razmak biti dva metra. Na terasama mogu za stolom biti četiri osobe uz razmak od dva metra između njih i između stolova.

8. Rad fitnes centara za rekreativce – uz obavezno korišćenje maski. Jedna osoba može biti na deset metara kvadratnih, a grupni treninzi su zabranjeni.

9. Zabrana posećivanja u stambenim objektima za osobe koje nisu članovi istog domaćinstva.

Mere važe do 1. decembra uz mogućnost produženja, a na snagu stupaju u nedelju 15. novembra.

B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare