Crna Gora: Širom gradova i opština litije i molebani - BIGportal.ba
Region Vijesti

Crna Gora: Širom gradova i opština litije i molebani

Širom Crne Gore i sinoć su organizovani molebani i litije vjernika predvođenih sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve /SPC/ u znak protivljenja usvajanju kontroverznog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

U Tivtu je služen moleban u Hramu Svetog Save, a potom je litija prošla gradskim ulicama.

Paroh tivatski Petar Petrović je prije polaska litije upozorio da su organizatori večerašnjeg skupa dobili informacije da je moguće da među okupljenima budu provokatori, te je zato pozvao vjernike da budu dostojanstveni u molitvenom hodu i da ne bude nikakvih političkih parola i neprimjerenih uzvikivanja.

On je naglasio da će svako ko se bude suprotno ponašao biti fotografisan i prijavljen policiji.

U Crkvi Svetog Јovana Krstitelja u Plužinama služen je moleban, a iguman manastira Zagrađe Lazar obratio se okupljenim, rekavši da su u rukama ljudi na vlasti ključevi mira i bezbjednosti naroda.

  • Važno je da budemo mudri kao zmije, a bezazleni kao golubovi i da se molimo da svi prepoznaju važnost trenutka u kojem smo se našli – rekao je iguman Lazar.

Nakon molebana krenula je litija, predvođena igumanom i plužinskim parohom, jerejom Miroslavom Mihailovićem, koja je prošla ulicama varoši.

Molitvena litija održana je večeras i u Andrijevici i Pljevljima.

Ulicama Podgorice u toku je molitvena litija sveštenstva i vjernika u kojoj se nosi omofor i krst Svetog Vasilija Ostroškog, a prethodno je služen moleban u Hramu Hristovog vaskrsenja.

Više hiljada građana Herceg Novog učestvovalo je večeras u nepreglednoj litiji.

Danas objavljeno

Florida: Јedno lice poginulo, u toku potraga za 51 stanarom

M.

Evropski parlament usvojio Rezoluciju o BiH

M.

Strahuje se da se utopilo 300 osoba

M.

Ostavite komentar