Crna Gora razmatra "zaključavanje" stanovništva? - BIGportal.ba
Region Vijesti

Crna Gora razmatra “zaključavanje” stanovništva?

Epidemiološka situacija u Crnoj Gori je jako ozbiljna, ocenio je direktor Instituta za javno zdravlje Boban Moguša, navodeći da je “zaključavanje” stanovništva krajnji scenario, ali i da će biti neminovan ukoliko se rast broja obolelih nastavi.

  • Naše ponašanje nije bilo u skladu sa preporukama i moramo sa tim da izađemo na kraj – rekao je Mugoša gostujući u Dnevniku Televizije Crne Gore.

On je kazao da je situacija jako osetljiva zbog velike unutrašnje transmisije, ali da je dobro što zdravstveni sistem još nije preopterećen, odnosno da je na nivou petine opterećenosti.

Mugoša je, kako prenosi portal RTCG, upozorio da sve to može veoma brzo da se promeni i da dođe do gore situacije.

  • Nas trenutno čuva to što su većina obolelih mladi, mlađi od 50 godina 65 odsto, od 60 godina 85 odsto, što znači ako se pomeri prema starijim, doći ćemo do težih oboljevanja i većeg umiranja – kazao je on.

Sever zemlje trenutno najugroženiji
Kako je naveo, sever je trenutno najugroženiji, ali ubrzo može biti ugrožen i jug države.

Mugoša je kazao da je “zaključavanje” stanovništva, poput onog na proleće, krajnji scenario, ali i da će biti neminovan ukoliko se rast obolelih nastavi.

  • Molim da se maske nose napolju i unutra, da se drži distanca, da se ne družimo previše i da držimo higijenu prostora – poručio je Mugoša.

On je dodao da je uveren da će školska godina će početi, kako je i najavljeno, 1. oktobra.

(Blic)

Danas objavljeno

Ajhorstova pozvala lidere u BiH da nađu rješenje za krizu

V.R.

Gužve na izlazu iz BiH

V.R.

Mačetom napao policajce, a zatim pucao na njih

M.

Ostavite komentar