12. Aprila 2022.

Crna Gora ponovo traži izručenje Svetozara Marovića

Big Portal

U saopštenju ovog resora, koje prenose podgorički mediji, navodi se, između ostalog da je “presedan da se zahtjev za izručenje ponavlja u periodu kraćem od pola godine”.

  • Imajući u vidu da je u ranijim odgovorima država dala garancije da će Svetozaru Maroviću biti obezbijeđeno adekvatno liječenje i da načelo specijalnosti decidno propisuje da izručeno lice ne može biti krivično gonjeno, podvrgnuto izvršenju kazne ili bilo kojoj drugoj mjeri ograničenja slobode za bilo koje krivično djelo izvršeno prije izručenja, a koje nije predmet izručenja, oglušavanje o navedenim zahtjevima onemogućava punu primjenu Evropske konvencije o ekstradiciji i Bilateralnog ugovora između Crne Gore i Republike Srbije o izručenju – navodi se u saopštenju.

Napominju da je jučerašnja odluka ministarstava finansija i spoljnih poslova SAD o uvođenja ekonomskih sancija Maroviću jedan od ključnih prioriteta na agendi rada Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava.

Marović je u Crnoj Gori uhapšen prije više godine, a sredinom 2016. nagodio se sa crnogorskim Specijalnim tužilaštvom da odleži tri godine i 10 mjeseci zatvora.

Pristao je i da opštini Budva vrati 1,1 milion evra koliko je tužilaštvo procijenilo da je stavio u džep, kao i da uplati 100.000 evra u humanitarne svrhe.

Marović je, međutim, samo par dana pošto je pušten iz pritvora u maju 2016. otišao u Beograd i više se nije vraćao u Crnu Goru. Zvaničan razlog bilo je psihijatrijsko liječenje zbog depresije.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare