Crna Gora: Počela izborna tišina; 11 lista u nedelju u trci za ulazak u parlament - BIGportal.ba
Region Vijesti

Crna Gora: Počela izborna tišina; 11 lista u nedelju u trci za ulazak u parlament

U Crnoj Gori od ponoći počinje izborna tišina pred izlazak na birališta u nedelju. Crnogorci će između 11 izbornih lista birati koje će ući u parlament.

Pravo glasa ima 540.026 birača na 1.217 biračkih mesta. U crnogorskom parlamentu ima mesta za 81 poslanika.

Ovo su jedanaesti izbori od uvođenja višestranačja u Crnoj Gori i peti od osamosteljnja od Državne zajednice Srbije i Crrne Gore.

Prema mišljenju analitičara, na osnovu anketa javnog mnjenja, ovi izbori mogli bi da budu najneizvesniji do sada. Takođe. smatraju da bi manje stranke mogle imati značajnu ulogu za rezultate.

Na listićima će se naći 11 izbornih lista, što je za šest manje nego na izborima 2016.godine.

Izbori u nedelju su možda i najveći politički izazov za Demokratsku partiju socijalista, stranku Mila Đukanovića, koji je već 30 godina na vlasti u Crnoj Gori.

Ova partija nastupa u koaliciji sa Liberalnom partijom, a nosilac izborne liste “Odlučno za Crnu Goru! DPS – Milo Đukanović” je zamenik predsednika stranke i aktuelni premijer Duško Marković.

Vodeće opozicione stranke idu u dve kolone.

U koaliciji “Za budućnost Crne Gore” su Demokratski front, Socijalistička narodna partija, Radnička partija, Prava Crna Gora, Ujedinjena Crna Gora i nestranačke ličnosti, a nosilac liste je profesor Mašinskog fakulteta Zdravko Krivokapić.

Koalicija koju čine Demokrate, Demos, Partija penzionera invalida i restitucije, Građanski pokret Nova levica i Društvo za istraživanje politike i političke teorije nastupiće na izborima pod sloganom “Mir je naša nacija”. Prvi na listi je predsednik Demokrata, Aleksa Bečić.

Albanske stranke nastupaju odvojeno – Albanska koalicija, koju čine Demokratski forum, Forca, Građanski pokret Perspektiva i Unija Tuzi, učestvovaće na izborima sa listom “Sad je vrieme”, a pvi na listi je Nik Đeljošaj. Demokratska unija Albanaca, Demokratska partija i Demokratski savez u Crnoj Gori članice su albanske koalicije “Jednoglasno”, a nosilac liste je Fatmir Đeka.

Bošnjačka stranka učestvuje na izborima pod sloganom “Bošnjačka stranka – Ispravno – Rafet Husović”, a prvi na listi je poslanik Ervin Ibrahimović.

Prvi put i Hrvati nastupaju u dve kolone, kao Hrvatska građanska inicijativa predala je listu “HGI. Svim srcem za Crnu Goru!”, na čijem je čelu predsednik stranke Adrijan Vuksanović.

Druga je Hrvatska reformska stranka, a nosilac liste je direktor Aerodroma Tivat Radovan Marić.

Socijaldemokrate predvodi predsednik partije Ivan Brajović, a njen slogan je “Socijaldemokrate – Ivan Brajović – Mi odlučujemo DOSLEDNO”.

Socijaldemokratska partija učestvuje samostalno na izborima pod sloganom “Jaka Crna Gora”, a listu predvodi predsednica Draginja Vuksanović Stanković.

Koaliciju, okupljenu oko platforme “Crno na belo”, čine Građanski pokret URA, Savez građana CIVIS, Bokeški forum, Stranka pravde i pomirenja i nezavisni intelektualci. Lider GP URA Dritan Abazović nosilac je liste.

Izbori će biti održani u skladu sa preporukama Nacionallnog koordinacionog tela za zarazne bolesti, zbog epidemije koronavirusa.

Danas objavljeno

AMERIKA NAJKRITIČNIJA Uskoro više od 100.000 smrtnih ishoda od korone sedmično

D

DVA DANA PRIJE INAUGURACIJE Kapitol zatvoren zbog spoljne prijetnje

D

Vakcinisana 52 hrvatska saborska zastupnika

D

Ostavite komentar