Crna Gora optužila Srbiju da joj je vratila virus korona - BIGportal.ba
Region Vijesti

Crna Gora optužila Srbiju da joj je vratila virus korona

Direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore Boban Mugoša najavio je pooštravanje kontrole na graničnim prelazima te zemlje zbog ponovne pojave virusa korona. Mugoša tvrdi da su ti slučajevi importovani iz Srbije.

Crna Gora je početkom juna zvanično proglasila kraj epidemije virusa korona nakon što su zvanični podaci tokom 28 dana pokazivali da više nema zaraženih.

U posljednjih pet dana, virus korona se vratio u Crnu Goru. Mugoša kaže da je to zbog neodgovornog ponašanja pojedinaca koji su boravili na velikim skupovima u Srbiji, a u Crnu Goru se vraćali preko BiH.

  • Situacija je zbog neodgovornosti pojedinaca ozbiljna, pa ćemo pojačati kontrolu na granicama – rekao je Mugoša gostujući u Јutarnjem programu TVCG.

Nacionalni koordinacioni tim je od juče donio odluku o ponovnom obaveznom nošenju maski. Mugoša je izjavio da je to korak unazad i najavio nove mjere NKT.

  • Situacija je ozbiljna u smislu da je veliki broj u svega pet dana 13 slučajeva. Srećom nije toliki broj i klastera, ali imamo situaciju gdje po cijeloj Crnoj Gori moramo da idemo i tražimo kontakte. Mi to i radimo, nastavljamo testiranje, našli smo dosta kontakata i reagovali smo – naveo je Mugoša.

Prema njegovim riječima, ono što je bilo neočekivano jeste da se u toj mjeri zloupotrebljava mogućnost prelaska iz jedne zemlje u drugu, kao i neodgovoran odlazak crnogorskih građana na tako velike skupove u susjedne zemlje, a da to nisu prijavili.

  • Neodgovorno je bilo i to što nismo dobili taj podatak da su bili na utakmici, nego su ulazili iz Bosne. Da nije bilo tako velikih skupova možda do toga i ne bi došlo – rekao je Mugoša.

Naveo je da je to legalno, ali nije u redu da, ako znate kakve su mjere, uđete iz Srbije u Bosnu, pa u Crnu Goru i onda napravite ovako ozbiljnu situaciju.

SPUTNIK

Danas objavljeno

Bura zbog izjave Milanovića: “Ne, ubijeni se ne nadoknađuju novcem”

M.

U Srpskoj 228 novozaraženih, 15 osoba preminulo

M.

FBiH: Zaraženo 378 osoba

M.

Ostavite komentar