Crna Gora: Moguće uvođenje kovid potvrda od 1. decembra - BIGportal.ba
Region Vijesti

Crna Gora: Moguće uvođenje kovid potvrda od 1. decembra

U Crnoj Gori bi od 1. decembra mogla da bude uvedena obaveza posjedovanja digitalne kovid potvrde za ulazak u javni prevoz, tržne centre i teretane, rekao je direktor Instituta za javno zdravlje u Podgorici Igor Galić.

On je naveo da će se to desiti ukoliko se epidemiološka situacija ne poboljša.

  • Kovid potvrda biće potrebna i za poslovne prostore i poslovne zgrade u kojima djelatnost obavljaju više od tri privredna društva, odnosno preduzetnika i objekti površine preko hiljadu metara kvadratnih u kojima se vrši trgovina na malo neprehrambene robe – izjavio je Galić na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, prisustvo svadbama će se ograničiti, uz digitalnu potvrdu, na četiri metra kvadratnih po osobi.

  • Novogodišnje proslave neće moći da se organizuju, ni u unutrašnjostima ugostiteljskih objekata ni na otvorenom prostoru bez posjedovanja nacionalne digitalne kovid potvrde po uzoru na ljetošnje festivale – naveo je Galić.

Podsjetio je da osam od 10 preminulih od 1. maja u Crnoj Gori nije bilo vakcinisano, a više od 80 odsto onih koji su na bolničkom liječenju su nevakcinisani.

  • Svi preminuli mlađi od 40 godina bili su nevakcinisani – rekao je Galić i upozorio da svi koji odlažu imunizaciju direktno učestvuju u jačanju izrazito opasnog delta soja virusa.

Direktor Kliničkog centra Crne Gore Ljiljana Radulović podržala je potencijalno najavljene rigorozne mjere od 1. decembra za nevakcinisane građane, ukoliko se epidemiološka slika do tada ne promijeni.

  • Svi najteže oboljeli koji se liječe u Kliničkom centru i koji su na respiratorima, nisu vakcinisani – naglasila je ona i dodala da to nije slučajno.

Danas objavljeno

Bajden: SAD će braniti svaki pedalj teritorije NATO

M.

Lavrov upozorio: “Moraju da shvate, biće sve teže”

M.

Beogradski Blic: Ubijen Radoje Zvicer u Panami

M.

Ostavite komentar