CRNA GORA MIJENJA ZAKON O SLOBODI VJEROISPOVIJESTI Nacrt izmjena spreman i u HITNOM JE POSTUPKU - BIGportal.ba
Region Vijesti

CRNA GORA MIJENJA ZAKON O SLOBODI VJEROISPOVIJESTI Nacrt izmjena spreman i u HITNOM JE POSTUPKU

Nacrt izmjena Zakona o slobodi vjeroispovesti je pri kraju i o njemu Skupština tek treba da odlučuje, kazao je crnogorski ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić.

Već je, navodi, razgovarao s predstavnicima vjerskih zajednica, koje bi trebalo da formiraju radnu grupu koja će se baviti tim pitanjem.

Tekst predloženih izmjena i dopuna Zakona o slobodi vjeroispovesti spreman je i u hitnom je postupku što, kako objašnjava ministar, ne obavezuje na javnu raspravu, prenijela je RTCG.

Izbrisani su i izmijenjeni sporni članovi Zakona.

– Dva goruća pitanja tog Zakona su članovi 62, 63, i 64 u kojim je pokušano da se pitanje imovinskog spora rješava samo za jednog pravnog subjekta pred izvršnim organom, organom Vlade, a ne pred sudom. U posljednjem izvještaju PS SE je rečeno da te odredbe nisu ni trebale tu da se nađu i mi smo to brisali -naveo je Leposavić.

Precizirani su uslovi registracije i evidencije kako bi se izbjegla konfuzija i manipulacije, kaže Leposavic. Cilj izmjena je da sva prava i obaveze pripadaju jednako svim verskim zajednicama.

– U tom smislu u Zakonu nema diskriminacije između postojećih vjerskih zajednica i onih koje će biti u budućnosti, to ne možemo da previdimo, zbog toga i postoji Zakon da bi mogle vjerske zajednice, da kad se organiziju i da se prijavljuju i upisuju u javnu evidenciju – kazao je Leposavić.

Tekst sa izmjenama i dopunama Zakona, poslat je vjerskim zajednicama.

Ministar je već razgovarao sa predstavnicima nekih vjerskih zajednica i očekuje formiranje radne grupe koja će raditi na novom zakonu.

– Naše opredjeljene je da kada se usvoje ove izmjene da se odmah organizuju, ako to žele vjerske zajednice, a ne politicari, da se organizuje javna rasprava i da se pokrene donošenje novog zakona, ako to vjerske zajednice žele, uz tehnicku medijaciju državnog organa – naveo je Leposavić.

Sastanci sa predstavnicima vjerskih zajednica biće nastavljeni naredne sedmice, navodi RTCG.

Danas objavljeno

Blokade i protesti širom Srbije

M.

Moskva odbacila izvještaje o mogućem napadu na Ukrajinu

M.

Posljednji apel Merkelove: “Vakcinišite se”

M.

Ostavite komentar