Crna Gora i "crni scenario", očekuje se zatvaranje - BIGportal.ba
Region Vijesti

Crna Gora i “crni scenario”, očekuje se zatvaranje

Više od deset hiljada stanovnika Crne Gore ili 1,5 posto ukupne populacije trenutačno boluje od korona virusa te epidemiolozi upozoravaju da je Crna Gora ušla u “crni scenario” i očekuje se skoro zatvaranje glavnoga grada.

“Od jučerašnjeg presjeka otkriveno je 639 novih slučajeva, a oporavilo se 290 pacijenta. Trenutno je 10.207 oboljelih, što je na 100 hiljada stanovnika 1.620”, saopštio je crnogorski Institut za javno zdravlje istakavšida je u zadnja 24 sata preminulo devet covid pacijenata.

U Crnoj Gori od nedjelje su na snazi restriktivne epidemiološke mjere koje između ostalog podrazumijevaju policijski čas od 21 do 5 ujutro, zabranu okupljanja, kretanje van opština zabranjeno je vikendom, a od ranije zaštitne maske obavezne su i na otvorenom i u zatvorenim prostorima.

Epidemiolog Božidarka Rakočević smatra da je Crna Gora “već u crnom scenariju” te da stoga treba poštovati uvedene mjere.

“Zdravstveni sistem je u problemu, pred pucanjem gotovo… Svi se nalazimo u začaranom krugu. Apelujemo da poštujemo osnovne mjere”, rekla je Rakočević ranije za televiziju Vijesti.

Pomoćnik direktora crnogorskog Instituta za javno zdravlje Senad Begić smatra da su zdravstvene vlasti “davno zakasnile” s mjerama potpunog zatvaranja, ali da su pokušavali naći optimalno rješenje za zdravlje građana.

“Očigledno da nismo bili u stanju to da shvatimo i imamo to što imamo”, rekao je Begić rekavši da vjeruje da nijedna zemlja na svijetu nije imala toliko političkih i vjerskih okupljanja kao Crna Gora u vrijeme parlamentarnih izbora.

Najteža situacija je u Podgorici u kojoj je zaraženo više od pet hiljada stanovnika, rekao je. U subotu će se odlučiti hoće li glavni grad Crne Gore u kojem živi trećina populacije te zemlje “pod ključ”.

“U subotu je planiran presjek za Podgoricu, ako se nastavi ista situacija kada je nepoštovanje mjera u pitanju i ukoliko dobijemo iste informacije sa terena, mislimo da je svima jasno da mora doći strožih mjera. Nevoljno naravno, ali to je jedina opcija”, rekao je Begić.

Crna Gora nekada jedina korona-free država u Evropi, u prvom vtalasu epidemije, od sredine marta do početka maja, imala je samo 324 registrovanih slučajeva infekcije i devet umrlih. Drugi talas je počeo sredinom juna, i od tada se korona virusom zarazilo više od 29.000 Crnogorca ili gotovo pet posto populacije te zemlje, a od posljedica infekcije preminulo je 405 soba.

(Agencije)

Danas objavljeno

Masakr u vrtiću na Tajlandu preživjelo samo jedno dijete

Vanja A

Lavrov: “NATO je otišao predaleko”

Vanja A

Moskva: Neuspješno; Napad odbijen

Vanja A

Ostavite komentar