"Crkva da preuzme odgovornost za svoju ulogu" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Crkva da preuzme odgovornost za svoju ulogu”

Katolička crkva mora preuzeti odgovornost za upravljanje brojnim školama za asimilaciju autohtonog stanovništva.

To je rekao premijer Kanade Džastin Trudo, nakon otkrića ostataka 215 dece u jednoj takvoj školi.

“Kao katolik jako sam razočaran pozicijom koju je Katolička crkva sada zauzela i koju je zauzimala proteklih godina”, izjavio je Trudo novinarima, preneo je Rojters.

“Očekujemo od Crkve da preuzme odgovornost za svoju ulogu u tome”, dodao je on.

Između 1831. i 1996. kanadski sistem rezidencijalnih škola silom je odvojio oko 150.000 domorodačke dece iz njihovih domova.

Šestogodišnja istraga nad kanadskim sistemom rezidencijalnih škola, utvrdila je 2015. godine da je taj, u međuvremenu ukinuti sistem, predstavljao “kulturni genocid”.

U izveštaju se dokumentuje strašno fizičko nasilje, neuhranjenost i druga zverstva kojima su mnoga od 150.000 dece koja su pohađala te škole bila izložena. Škole su uglavnom vodile hrišćanske crkve u ime državne vlasti, od 1840-ih pa sve do 1990-ih godina.

Izveštaj je utvrdio da je više od 4.100 dece umrlo za vreme boravka u rezidencijalnoj školi. Veruje se da 215 dece čiji su ostaci pronađeni zakopani ispod nekada najveće takve škole u Kanadi nisu deo te statistike i da su njihove smrti ostale nezabeležene do ovoga otkrića.

Ove nedelje otkrivena je masovna grobnica 215 domorodačke dece koja su bila učenici škole Kamlups Indijan Rezidenšel Skul u Britanskoj Kolumbiji, zatvorenoj 1978. a njihovi su ostaci pronađeni uz pomoć posebnog radara.

Trudo je izjavio da se mnogi “pitaju zašto Katolička crkva u Kanadi ćuti i ne istupa”.

“Pre nego što počnemo izvoditi Katoličku crkvu na sud, nadam se da će verske vođe shvatiti da je to nešto u čemu treba učestvovati, a ne od čega se skrivati”, dodao je on.

Danas objavljeno

Stravičan udes kod Mostara, poginule dvije osobe

M.

Sjajni Mitrović: Srbija se sa četiri gola oprostila od Beograda

Zeljka

Sijarto: EU treba da iskoristi svaku priliku za dijalog sa Rusijom

M.

Ostavite komentar