24. Maja 2020.

Crew Dragon dobio dozvolu za polijetanje

Big Portal

Astronauti Doug Hurley i Bob Behnken bi trebalo da se ukrcaju na Crew Dragon letelicu, i da put kosmosa krenu zahvaljujući Falcon 9 raketi. Očekuje se da letelica do stanice stigne za 19 sati, što će biti krajnji rezultat Demo-2 misije koja se planira već godinama. Astronauti bi na stanici mogli da ostanu između 30 i 119 dana, a trajanje misije neće biti utvrđeno sve dok se ne budu našli u orbiti. Da bi odredili datum povratka eksperti će morati da prate ponašanje Crew Dragon letelice tokom leta, a kapsula neće moći da ostane na stanici više od 119 dana, pa se taj period uzima kao krajnji rok za povratak.

Ukoliko bude bilo uspešno ovo bi poletanje moglo da bude upamćeno kao istorijski korak, budući da će kosmonaute put svemira poslati sa tla Sjedinjenih Američkih Država po prvi put u proteklih deset godina. „Spremni smo za lansiranje!“, napisao je glasnogovornik agencije NASA Jim Bridenstine na svom Twitter nalogu, te dodao da je utvrđeno da misija može da se nastavi kao što je planirano.

Vesti su stigle nakon što je Douglas Loverro, šef odseka za letove sa ljudskom posadom, dao ostavku pod misterioznim okolnostima, što pomalo brine budući da je trebalo da se nađe na čelu onih koji procenjuju spremnost Crew Dragon misije. Iako je u nekoliko intervjua istakao da njegova ostavka nije ni u kakvoj vezi sa budućim lansiranjem, skeptici su ipak nastavili da spekulišu, ali iz kompanije Space X tvrde da je Crew Dragon spreman, što je i dokazao u prethodnoj misiji, doduše bez ljudske posade.

Izvor: Futurism/PCPress

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare