6. Jula 2019.

Čovjek koji je pojeo kosmos: Milijarderi i fabrike u svemiru

Big Portal

Sve je više onih koji tvrde da bi kosmos mogao da omogući milijardu puta veću industrijsku proizvodnju od ove koju imamo na Zemlji.

Iako ova i slične tvrdnje zvuče kao naučna fantastika, čovečanstvo je više nego ikada pre bliže premeštanju teške industrije u svemir.

Prikupljanje resursa sa drugih planeta, te nebeskih tela poput asteroida, moglo bi da ublaži teret koji je čovek stavio na leđa matične planete, te da obezbedi opstanak čovečanstva. Resursa na Zemlji je sve manje, a ljudska populacija je sve veća, pa je sve više kompanija koje pokušavaju da postanu pioniri kosmičke industrije. Jedna od njih je i Planetary Resources Inc, koja je već sakupila na desetine miliona dolara za razvoj tehnologije koja je potrebna za prikupljanje resursa sa asteroida. Na kraju ipak nije bilo dovoljno novca, pa je prva misija odložena na neodređeno vreme.

Milijarder Jeff Bezos takođe se zanima za projekte ovog tipa, te tvrdi da će čovek Zemlju spasiti samo ako svoje aktivnosti preseli u svemir. Sa njegovim tvrdnjama slažu se i eksperti agencije NASA, pa je to jedan od razloga što je uložila milione dolara u koncepte koji bi trebalo da razviju tehnologije za rudarenje na drugim nebeskim telima. Rešenje se ipak ne krije samo u fizičkim resursima iz drugih svetova, budući da bi i stanice za prikupljanje sunčeve energije, koje bi se postavljale na različitim tačkama u okviru Solarnog sistema, na Zemlju mogle da šalju neograničene količine solarne energije. Kina, na primer, već radi na razvijanju ovakvih sistema, a pretpostavlja se da će joj se u budućnosti priključiti i druge zemlje.

Pored onih koji ovakve projekte podržavaju tu su i oni koji tvrde da bi čitav Solarni sistem trebalo zaštititi od ljudskih aktivnosti. Tako je nedavno pokrenuta peticija koja traži da se 85% Solarnog sistema zaštiti od ljudskih aktivnosti, a kako se za par stotina godina ne bismo suočili sa mnogo većom krizom od ove koju imamo na Zemlji. Potpisnici peticije upozoravaju da u slučaju da čovek iscrpi sve resurse iz Solarnog sistema čovečanstvo neće imati kuda dalje da ode.

Izvor: Futurism

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare