18. Decembra 2022.

Čovjek koji je kreirao Internet želi da uzmemo naše podatke nazad od tehnoloških giganata

Big Portal

Pod možete da dobijete kod velikog broja provajdera, uključujući i Amazon ili da imate svoj lični server, ukoliko smatrate da imate dovoljno tehničkog znanja. Glavna stvar ličnog hostovanja su kontrola i privatnost, kaže Tim Berners Li, a prenosi CNN Business. Ne samo da su podaci bezbedni od korporacija i vlada, već se smanjuje rizik da hakeri dođu do njih.

„Mislim da smo svi shvatili da je vrednost Interneta oličena u podacima koji su na njemu dostupni“, dodaje on. „U ovom novom svetu u kome brinete o svojim podacima, oni ne treba da žive u velikim silosima gde su unosne mete za napadače.“

Inrupt platformu testiraju Nacionalna zdravstvena služba Velike Britanije i Vlada belgijskog regiona Flandrije. Flandrija planira da koristi Pods kako bi svojim građanima omogućili da biraju kako žele da dele svoje lične podatke.

Ko ima vaše podatke?

Pokrenut 2017. godine, Inrupt je navodno prikupio 30 miliona dolara u decembru 2021. i Berners Li kaže da će pomoći u evoluciji interneta u narednu iteraciju— „Web 3“.

Pol Brodi, blokčejn stručnjak za Ernst i Jang analitičare, veruje da bi Web 3 mogao da promeni način na koji koristimo internet. „Čućete kako ljudi govore o Web 3 i decentralizaciji kao o veoma sličnim idejama i ciljevima“, kaže on.

shutterstock_2096457205.jpg

Izvor: Shutterstock

Berners-Lee se nada da će njegova platforma vratiti kontrolu nad podacima svima koji koriste internet. „Mislim da je javnost zabrinuta zbog privatnosti – činjenice da ove platforme imaju ogromnu količinu podataka i da ih zloupotrebljavaju“, kaže on. „Ali mislim da im ponekad nedostaje nedostatak osnaživanja. Morate se vratiti u situaciju u kojoj imate autonomiju, imate kontrolu nad svim svojim podacima.”

Benchmark.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare