14. Septembra 2019.

“Čovječanstvo neće imati više razloga za smijeh”

Big Portal

Van der Belen kaže da svet mora da preduzme nešto po pitanju zaštite životne sredine i klimatskih promena.

Predsednik Austije je u intervjuu bečkom dnevniku „Kronen cajtung“, kazao da vidi da se nešto pomera po tom pitanju i da želi da da svoj doprinos.

Uveren je da aktuelna diskusija i borbi protiv klimatskih promena neće biti zaustavljena.

„Uveren sam da imamo još vremena, iako ne mnogo. Ako sada politika pomogne građanima da se sprovede promena i prilagođavanje novim uslovima to bi bilo odlučujuće. Zzelim da zamislim svet za 20, 30 godina, koji će biti drugačiji“, kazao je on.

Van der Belen je najavio i da će kod formiranja nove austrijske vlade posebnu pažnju posvetiti pitanju zaštite životne sredine.

Istakao je da očekuje veće angažovanje buduće vlade u borbi protiv klimatskih promena, dodajući da se radi o nečemu što se radi za decu, a doprinosi i privredi, jer je reč o tržištu budućnosti.

Govoreći o promenama rekao je da ne očekuje da Austrijanci ođednom postanu vegetarijanci, ali dodaje da ne bi bilo loše jesto manje mesa, te da politika treba da postavi smernice.

Uveren je da će građani morati promeniti način života.

Van der Belen smatra da će se u budućnosti voziti drugačiji automobili, više će se pazuiti da distance između mesta stanovanja i rada budu kraći, te će se koristiti pojačano železnica, autobus, metro, tramvaj u gradovima.

U prošlosti smo prevazišli i druge izazove. Tokom 50-tih godina su naša jezera bila prljava, a danas imaju kvalitet pijeće vode“, objasnio je predsednik Austrije koji će zemlju predstavljati na predstojećem Samitu UN o klimatskim promenama.

B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare