COVID-19 otkriven još 2012? - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

COVID-19 otkriven još 2012?

Ovu tezu da je COVID-19 otkriven još 2012. godine nakon zaraze kineskih rudara koji su čistili izmet šišmiša iznose virolog Johathan Latham i molekularni biolog Allison Wilson, nakon proučavanja magistarskog rada kineskog doktora Lija Xua, koji je tada liječio rudare i uzorke njihova tkiva poslao Institutu za virologiju u Vuhanu na testiranje.

“Dokazi koje sadrži naveli su nas da preispitamo sve što smo mislili da znamo o porijeklu pandemije COVID-19”, napisali su Latham i Wilson u članku objavljenom 15. jula na njihovoj veb-stranici “Independent Science News”, prenosi novilist.hr svjetske medije.

U aprilu 2012. godine, šest rudara u rudniku Mojiang u jugozapadnoj kineskoj provinciji Junan razboljelo se nakon što su proveli više od 14 dana uklanjajući izmet šišmiša. Trojica su na kraju umrla. Doktor Li Xu, koji je liječio rudare opisuje kako su pacijenti imali visoku temperaturu, suvi kašalj, bolove u udovima i, u nekim slučajevima, glavobolju – sve odreda simptome koji su sada povezani s COVID-19. Liječeni su uz pomoć respiratora, steroidima, lijekovima za razrjeđivanje krvi i antibioticima, takođe slično kao što se to radi i danas. Nakon sprovođenja više testova na hepatitis, denga groznicu, pa čak i HIV, doktor se savjetovao s raznim stručnjacima širom Kine, uključujući virologa Zhonga Nanshan, međunarodnog heroja koji je 2003. upravljao borbom protiv SARS-a.

On je takođe poslao uzorke tkiva rudara u laboratoriju Vuhan, gdje je ustanovljeno kako je izvor zaraze virus korona sličan SARS-u.

Latham i Wilson vjeruju da se virus, nakon što je “ušao” u rudare, “razvio” u SARS CoV-2, “neobično patogeni virus korona vrlo prilagođen ljudima”, a uzorci su nekako pobjegli iz laboratorije prošle godine, nakon čega je došlo do globalne pandemije.

Iako su naučnici iz laboratorije Vuhan prikupili uzorke virusa korona šišmiša u istom rudniku, oni su propustili povezati novu zarazu sa slučajem iz 2012, rekao je Latham.

FENA

Danas objavljeno

Dom zdravlja Banjaluka: Plan vakcinacije za period od 18. do 23. oktobra

M.

Redovna sjednica Predsjedništva BiH; Dodik: Glasaću protiv svih odluka

M.

Pucnjava na Univerzitetu u Luizijani, jedna osoba ubijena

M.

Ostavite komentar