29. Jula 2022.

Čović: Šmit treba da poništi sve odluke svojih prethodnika

Big Portal

“Svatko odgovara za svoju funkciju. OHR ima jasan zadatak ovdje, poštivati i provoditi Dejton, a nikako mijenjati ključne odredbe Dejtona, a pogotovo ne mijenjati odluke Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti u predmetu “Izetbegović Alija”, o legitimnom predstavljanju u predmetu ‘Ljubić'”, poručio je Čović.

Na postavljeni rok od strane Kristijana Šmita od šest sedmica za dogovor, Čović smatra kako do dogovora vjerovatno neće doći, ali i ako dođe da je teško provodljiv.

“HNS BiH ostaje otvoren za razgovore. Imali smo dovoljno vremena od potpisanog Mostarskog sporazuma prije dvije godine. Jasno smo čuli od predstavnika bošnjačkog naroda kako su imali taktike da se ništa ne dogovorimo. I sad bi trebalo očekivati dogovor u idućih mjesec dana? Mislim da je to neprevodivo, ali stojimo na predispoziciji što se toga tiče”, istakao je.

Dodaje da je početak avgusta vrijeme kada vjerovatno neće biti zasjedanja Predstavničkog doma niti Doma naroda, što znači da bilo kakav dogovor ne bi bilo moguće implementirati.

“Vremenskog prostora nemamo, ali HNS je otvorio svoja vrata za pregovore”, rekao je on.

Smatra da još uvijek postoji dovoljno demokratskog kapaciteta u BiH.

“Moramo preuzeti odgovornost za ovu zemlju. Bar oni koji govore da je ovo naša domovina, da su patrioti, ‘probosanci’. Moramo pokušati dati šansu dogovoru u traženju brzih rješenja. Europska unija nam je otvorila vrata i rekla da možemo otvoriti kandidatski status do kraja godine pod uvjetom da neke stvari uradimo, a prva stvar je izborno zakonodavstvo”, navodi Čović.

Iskazao je žaljenje zbog načina komuniciranja u javnosti u posljednje vrijeme, a naročito bošnjačke politike.

“Iskazali smo zabrinutost može li uopće više institut OHR-a djelovati u BiH, u Sarajevu, kada na ovakav način reagira na prosvjede”, podvukao je on.

Čović tvrdi da ne postoji nikakva mogućnost da se ugrozi ono što hrvatski narod ima u BiH, narod koji je, kako kaže, sebe ugradio u Bosnu i Hercegovinu u cjelini.

“Znat ćemo na adekvatan način, sukladno pravnim i političkim sredstvima, zaštititi ustavnu jednakopravnost konstitutivnog naroda”, ističe.

Mišljenja je da ulica ne može rješavati probleme ni u BiH, niti kada je u pitanju hrvatski narod.

“Svima onima koji su organizirali prosvjede, govornicima, svima koji su se okupili oko njih, ali i svima onima koji se nisu ogradili od njih, želim da ostanu u tom blatu mržnje, a vi to zovite činom naivnosti ili kršćanstva s moje strane, ja ću to prihvatiti racionalno i razumno”, kazao je Čović odgovarajući na novinarsko pitanje je li naivan političar ili dobar kršćanin kada ne želi da hrvatski narod na ulici traži pravdu.

Nezavisne.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare