30. Oktobra 2019.

Čović: Sastanak sa SDA 7. novembra u Mostaru

Big Portal

Čović je na kafi sa novinarima u Sarajevu istakao da bi trebalo da razgovaraju i pronađu način da dođe do izmjene Izbornog zakona, i da ima vremena da to uradi Parlamentarna skupština BiH.

Kaže da će izbori u Mostaru biti održani i da Ustavnom sudu BiH ne treba niko govoriti šta da radi, ali da neće nikad staviti potpis na podjelu Mostara.

Ističe da se slaže sa saopštenjem HNS-a da treba pristupiti izmjenama Izbornog zakona BiH kako bi se implementirale presude Ustavnog suda BiH.

Lider HDZ-a je rekao da vlast djelomično funkcioniše, da će kolegij Doma naroda biti održan sljedeće sedmice i da nema nikakve prepreke da se konstituira Vijeće ministara.

Na pitanje ko blokira imenovanje Vijeća ministara, gdje piše da je ANP uslov da se formira vlast, Čović je rekao da Vijeće ministara treba napraviti odmah, te da ni u jednom dokumentu ne piše da se nešto treba uslovljavati, pa ni ANP. Što se tiče mogućnosti nove većine, Čović kaže da svako ima pravo, ali da on smatra da vlast treba sastavljati od onih koji su dobili povjerenje, a to je SNSD, a tako je i po pitanju Bošnjaka.

Na pitanje da li je moguće da u vlasti ne bude HDZ-a, Čović kaže da HDZ ne uvjetuje nikoga i da ne želi ući u vlast s onima koji ne gledaju isto na budućnost.

“HDZ ne mora biti dio vlasti ako je moguće bez njega”, kazao je Čović, dodavši da se bez HDZ-a ne može donijeti nikakva odluka.

“Nađite jedan jedini primjer da je HDZ zaustavio donošenje neke odluke u Domu naroda. Riječ blokada apsolutno ne stoji. Optimističan sam da mi možemo, ako želimo, jer smo legitimni predstavnici, napraviti vlast na razini države, ali i na razini FBiH, zajedno sa SNSD-om i SDA”, izjavio je Čović.

On je ovom prilikom najavio i sastanak sa SNSD-om, koji bi trebao da bude održan za deset dana.

Čović je komentarisao nedavni sastanak u Bratislavi sa ministrom spoljnih i evropskih poslova Slovačke i predsjedavajućim OEBS-a Miroslavom Lajčakom, a na kojem je bio i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

“Ja sam pozvao Dodik, a ne Lajčak. Mogao sam isto tako pozvati još deset osoba”, pojasnio je on.

Neimenovanje delegacije BiH u Vijeće Evrope je, prema Čovićevom mišljenju, neozbiljno i on vjeruje da će BiH dobiti još jednu priliku jer može, kako je rekao, snositi posljedice i biti sankcionirana.

Podcrtao je da je potrebno i rješavati pitanje zloupotreba, te da su tehnička pitanja uvođenje prijevremenih izbora i novčane kazne za neimplementaciju izbornih rezultata.

Ističe da se od BiH očekuje da formira vlast kako bi otvorili pregovaračke procese zajedno sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

“Ako to uradimo u roku od dva mjeseca, onda možemo sjesti za sto. Svu pažnju ću posvetiti tome da BiH bude u petom mjesecu zajedno za stolom sa Sjevernom Makedonijom i otvori pregovore”, rekao je Čović.

Što se tiče odnosa Hrvatske i BiH, Čović kaže da su oni zategnuti, ali da je tu istupanje stranaka, a ne države.

“Imamo izražen problem, a to je granica, te odlaganje nuklearnog otpada. Mislim da se ta pitanja korektnim odnosom mogu rješiti”, rekao je Čović dodajući da je predsjedavanje Hrvatske Vijećem Evrope dobra prilika za BiH.

NN

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare