Čović: Poziv Plenkoviću i Milanoviću da spriječe preglasavanje Hrvata u BiH - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Čović: Poziv Plenkoviću i Milanoviću da spriječe preglasavanje Hrvata u BiH

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović pozvao je predsjednike Hrvatske Zorana Milanovića i hrvatske Vlade Andreja Plenkovića da posredstvom međunarodnih asocijacija spriječe grubo i organizovano preglasavanje hrvatskog naroda u BiH dok za to još ima vremena, saopšteno je danas iz HNS-a.

Iz HNS-a su poručili da se prava konstitutivnih naroda u BiH ne mogu dalje narušavati i da je odmah potrebno otkloniti diskriminacije i nejednakosti, te obezbijediti ravnopravnost sva tri naroda u okviru hitne izborne reforme koja će omogućiti legitimnu zastupljenost konstitutivnih naroda u BiH.

Čović se nakon raspisivanja opštih izbora u BiH sastao sa Plenkovićem i Milanovićem kako bi razgovarali o daljim izazovnim aktivnostima koje predstoje, kao i o naporima za ostvarivanje ravnopravnosti Hrvata u BiH.

Čović je zahvalio Plenkoviću i Vladi Hrvatske na “nemjerljivom doprinosu koji je Vlada uložila i ulaže u borbi za legitimnu zastupljenost konstitutivnih naroda, kontinuiranom zalaganju za ravnopravnost Hrvata i nastavak evropskog puta, ali i funkcionalniju BiH”.

Na sastanku sa Milanovićem naglašena je potreba hitnog postizanja dogovora o izbornim reformama, na čemu će, navodi se u saopštenju, insistirati sve institucije Hrvatske.

  • Mora se omogućiti legitimna zastupljenost konstitutivnih naroda, ali i funkcionalnost institucija u BiH – ističe se u saopštenju HNS-a BiH.

Čović je još jednom pozvao Milanovića i Plenkovića da u okviru međunarodnih asocijacija kojima pripadaju, EU i NATO savezu, ali i svih drugih, dodatno otvore pitanja i upozore na “grubo i organizovano preglasavanje hrvatskog naroda u BiH dok za to još ima vremena”.

Danas objavljeno

Ankara pregovara sa Moskvom i Kijevom o otvaranju koridora

M.

Moskva optužila Vašington: Pokušaj da od NATO naprave svjetskog policajca

M.

Banjaluka: Pijani vozač bježao od policije i ugrožavao građane

M.

Ostavite komentar