7. Novembra 2022.

Čović: Počinju pregovori o formiranju vlasti

Big Portal

Stranke “osmorke” čine Socijaldemokratska partija BiH, Narod i pravda, Naša stranka, Narodni evropski savez, Bosanskohercegovačka inicijativa – Kasumović Fuad, Pokret demokratske akcije, Za nove generacije i Stranka za BiH.

Sastanak će biti održan u 11.00 časova u sjedištu HDZ-u u Mostaru.

On je najavio da je za ponedjeljak, 14. novembar, u Mostaru planiran sastanak sa delegacijom SNSD-a.

Čović je nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH rekao novinarima da im je želja da razgovori o formiranju vlasti budu završni za dvije sedmice, a da vlast na svim nivoima bude formirana do kraja godine i da se do tada usvoje i budžeti za narednu godinu.

Čović očekuje da će do kraja novembra ili početkom decembra biti konstituisana zakonodavna vlast u kantonalnim skupštinama, odnosno parlamentima na nivou Federacije BiH i BiH.

– Mi razgovaramo sa onima sa kojima se mogu napraviti legitimne većine – rekao je Čović.

On je dodao da će se prvo utvrditi da li postoji parlamentarna većina, a potom će, eventualno, uslijediti pravljenje koalicije.

– Ako imamo zajednički program, onda to jeste koalicija. Posljednje četiri godine sam govorio da nemamo koaliciju i da je to partnerstvo, uostalom kakva je koalicija ako Savjet ministara ne zasjeda. Ovaj put je želja da se napravi snažno partnerstvo na programskoj osnovi koja će biti primarno evroatlantski paket, pravna država i ekonomsko-socijalni paket – naveo je Čović.

Čović je ponovio da očekuje da će predsjedavajući Savjeta ministara biti iz reda HDZ-a BiH.

Naglasio je da o resorima nije razgovarano.

– Postoji jedan standard ponašanja koji nigdje nije zapisan kada je u pitanju Savjet ministara, a tako je bilo šest-sedam puta, ako je Hrvat predsjedavajući, onda Bošnjaci biraju resor, pa Srbi i onda se to rotira”, objasnio je Čović.

Dodao je da će žene biti ravnopravno zastupljene u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti.

Čović je istakao da je drugi kriterijum podmlađivanje stranke.

– To ne znači samo mladost, već želimo rasteretiti ciklus od posljednjih osam godina. Zajednički je stav da treba pronaći osobe koje mogu iznijeti ovaj program – kaže Čović.

Predsjednik HDZ-a BiH rekao je da neće biti moguće popuniti klubove naroda Srba i ostalih u Domu naroda Federacije BiH, te da će Centralna izborna komisija BiH morati iznaći neko rješenje za taj problem.

Čović je pozdravio produženje Misije Eufora u BiH, a komentarišući eventualni ulazak hrvatskih vojnika u ovu misiju rekao je da “ne postoji razlog da predstavnici bilo koje vojne strukture NATO-a ne budu učesnici”, te da BiH to ne bi trebala uslovljavati s obzirom na to da i sama učestvuje u misijama širom svijeta.

RTRS.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare