15. Septembra 2021.

Čović pisao predstavnicima međunarodne zajednice

Big Portal

U pismu je Čović naveo da prilike u kojima se nalazi BiH zahtijevaju da pažnja bude posvećena ključnim reformama.

  • Imajući to u vidu, pozivam na vašu pažnju i pomoć dok radimo na izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, procesu koji mora biti dovršen u predstojeća tri mjeseca ove neizborne godine i koji zahtijeva ograničene ustavne reforme. Postojeća diskriminacija u našem sistemu mora konačno biti eliminisana, a jednakost obezbijeđena i zaštićena. Ovo je “kritična komponenta” održavanja izbora 2022. godine – navodi se u pismu.

Prema njegovim riječima, ne može se osporiti činjenica da Izborni zakon mora biti ozbiljno shvaćen i hitno riješen.

On tvrdi da su sve političke stranke Hrvatskog narodnog sabora spremne da se aktivnije uključe u konstruktivan dijalog o povećanju funkcionalnosti Federacije BiH i BiH u cijelosti, kada se uspješno završi izmjena Izbornog zakona tokom ove godine.

Čović je, između ostalog, skrenuo pažnju na “nedavno fabrikovane matematičke informacije” koje se odnose na zastupljenost ili nezastupljenost u pojedinim organima vlasti, koje su stavljene pred predstavnike međunarodne zajednice u BiH.

  • Žalosti me da neki domaći politički faktori još ne shvataju ozbiljnost situacije, niti našu odgovornost i beneficije iskoraka koji možemo preduzeti, baveći se više podsticanjem destabilišućih političkih narativa i uništavanjem temelja BiH, koja počiva na principu konstitutivnosti i legitimnosti predstavljanja – istakao je Čović u pismu objavljenom na veb-stranici HDZ-a BiH.

Čović smatra da će postizanje dogovora o Izbornom zakonu pozitivno uticati i na funkcionisanje Federacije BiH, kao značajan korak u ispravnom smjeru.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare