19. Februara 2022.

Čović: Oni koji ne osjećaju potrebu da budu danas ovdje, to je njihov izbor

Big Portal

“Želimo poslati poruku žiteljima BiH, svima partnerima s kojima dijelimo vlast, međunarodnim institucijama i primarno svom narodu, da želimo skrbiti o njemu, da mu osiguramo dostojan život u BiH, da osiguramo potpunu ustavnu jednakopravnost hrvatskog naroda s druga dva konstitutivna naroda u BiH i da ćemo mu zasigurno osigurati legitimne predstavnike na svim razinama vlasti u BiH”, izjavio je Čović, kako piše Fena, uoči početka zasjedanja HNS-a.

Pozivnicu za učestvovanje na vanrednom zasjedanju HNS-a dobilo je 630 izaslanika (zastupnici političkih stranaka članica HNS-a u opštinskim i gradskim vijećima, kantonalnim skupštinama, federalnom i državom parlamentu, opštinski načelnici i gradonačelnici, te kantonalni, federalni i državni ministri).

Najavljeno je da će HNS usvojiti niz zaključaka vezano za aktualnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini i pregovore o izmjenama izbornog zakonodavstva.

Nacrt zaključaka procurio je u javnost dan uoči zasjedanja, a u tim zaključcima se, među ostalim, navodi kako će se pokušaj raspisivanja Opštih izbora, ako se prije toga ne postigne politički dogovor o izmjenama Izbornog zakona BiH, smatrati “neustavnim i antidejtonskim činom” te će HNS pozvati svoje članice da se suprotstave svim legitimnim pravnim i političkim sredstvima.

U posljednjem zaključku stoji da će HNS “obvezati svoje članice da ukoliko ne budu mogli u cijelosti ostvariti svoja konstitutivna prava na legitimno predstavljanje i ustavnu jednakopravnost s druga dva konstitutivna naroda zajamčena Daytonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH, pokrenu pravne i političke procedure za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH kojom će osigurati potpunu ustavnu jednakopravnost tri konstitutivna naroda”.

Čović prije početka zasjedanja nije želio komentarisati te navode. Kazao je kako će po završetku zasjedanja javnost dobiti na uvid tekst zaključaka te da će o njima tada moći više govoriti.

Takođe, nije htio komentarisati nedolazak određenih stranaka. “Osobno, pozvali smo sve da budu dio zajedništva. U tom smislu smo sjednicu i zatvorili za javnost kako bismo se posvetili hrvatskom narodu u BiH, a ne za skupljanje političkih bodova određenih stranaka. Svi oni koji ne osjećaju potrebu da bi bilo danas ovdje u ovom, možemo reći i povijesnom trenutku, to je njihov izbor”, zaključio je Čović, a prenosi Bljesak.info.

Sjednica HNS-a zatvorena je za javnost, a po završetku zasjedanja najavljena je konferencija za novinare.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare