Čović: Minimum obezbjeđenje ravnopravnosti tri konstitutivna naroda - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Čović: Minimum obezbjeđenje ravnopravnosti tri konstitutivna naroda

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas da se o “etničkim prefiksima” pri izboru vlasti u BiH ne treba pregovarati i da je minimum minimuma obezbjeđenje ravnopravnosti tri konstitutivna naroda određen Ustavom BiH.

Reagujući na prijedlog američkog izaslanika za izbornu reformu u BiH Metjua Palmera o uklanjanju entičkog prefiksa, Čović je rekao da se može raspravljati o racionalnoj organizaciji BiH, ali ne i o pitanju zadovoljenja potrebe obezbjeđenja ravnopravnosti tri naroda.

Čović je u Odžaku, gdje se sastao sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem, rekao novinarima da je to “minimum” određen Ustavom i Dejtonskim sporazumom.

  • Etničkih predznaka, odnosno svega što se tiče konstitutivnih naroda u Ustavu BiH i u svim našim zakonima, u izbornom kapacitetu ima negdje oko tri odsto u svim izbornim jedinicama. U 97 odsto radi se o klasičnom građanskom modelu – rekao je Čović.

Plenković je u Odžaku ponovio stav Hrvatske koja insistira da se, uoči izbora koji se u BiH trebaju održati u oktobru iduće godine, treba postići konsenzus političkih stranaka i institucija, uz podršku međunarodne zajednice.

  • Time se želi izbjeći situacija gdje bošnjački glasači izaberu hrvatskog predstavnika u tijelima vlasti, što se nije događalo prije 2006. godine – naglasio je Plenković.

On je to nazvao dezavuisanjem slova, duha i političkog dogovora postignutog u Dejtonu i Parizu, te praksom koja je loša za odnose Hrvata i Bošnjaka.

  • Sve što radimo je za unapređenje povjerenja i dijaloga i da zajednički nađemo rješenje gdje će se svi narodi dobro osjećati i biti zastupljeni onako kako je zamišljeno na konceptu jedne države, dva entiteta i tri konstitutivna naroda. To je hrvatska pozicija i na tom tragu razgovaramo s predstavnicima EU i SAD – rekao je Plenković.

Posebni izaslanik američkog Stejt departmenta zadužen za reformu izbornog sistema u BiH Metju Palmer doputovao je u Sarajevo, gdje je započeo novu seriju razgovora čiji je cilj postaći pregovore kako bi se došlo do rješenja za izmjene Izbornog zakona, potvrdili su iz Ambasade SAD u BiH.

Palmer je uoči dolaska u BiH rekao da SAD smatra da bi problem mogao biti riješen ukidanjem etničkih prefiksa kod članova Predsjedništva BiH.

Danas objavljeno

Zemljotres u Baniji; epicentar kod Petrinje

M.

Srbi su u Sarajevu najmanje od 14. vijeka, različitosti treba da spajaju

M.

Zahtjev za hitno povlačenje konzula Admira Atovića

M.

Ostavite komentar