Čović: Legitimno pravo svakoga je da ne učestvuje u izborima - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Čović: Legitimno pravo svakoga je da ne učestvuje u izborima

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović razgovarao je danas u Sarajevu s novinarima, odgovarajući na aktuelna politička pitanja.

Najviše pažnje bilo je posvećeno aktuelnim izmjenama Izbornog zakona BiH, o čemu pregovori još uvijek traju, a Čović je danas ponovio da HDZ smatra nelegalnim Centralnu izbornu komisiju (CIK), “čiji su članovi imenovani mimo zakonskih procedura”.

Ponovio je da u postojećim okolnostima nema uvjeta za provedbu izbora u oktobru ove godine te očekuje da će tada vjerovatno biti pokrenuto i pitanje mogućeg bojkota izbora, a ukoliko ne bude izmijenjen Izborni zakon.

Nema, kaže, problem oko riječi bojkot, te ocjenjuje da je legitimno pravo svakog pojedinca ne učestvovati u izborima. Čović navodi i da su svi rokovi za dogovor prošli te da ukoliko se danas ne približe stavovi tokom pregovora političkih predstavnika, razmatrat će se i odluka o bojkotu izbora.

Na pitanje zašto se HDZ uvijek usmeno zalaže za poštovanje Ustava i zakona, a već cijeli mandat blokira rad Doma naroda Federalnog parlamenta, Čović je odbacio takve tvrdnje i dodao da Federalni parlament i njegova oba doma zasjedaju i funkcioniraju.

Osvrnuo se i na mogućnost napuštanja pozicije lidera HDZ-a, kazavši da nikada ništa nije ostavio, ali je najavio da će u maju 2023. godine biti organiziran Sabor HDZ-a kada će se odlučivati o vodstvu stranke.

N1

Danas objavljeno

Pretresi još traju: Novitović u poslijepodnevnim časovima ponovo u tužilaštvu

M.

Srbiji postavljen uslov? Rusija ključ

M.

U toku pretresi poslovnih prostora Republičke uprave civilne zaštite i imovine Milana Novitovića

M.

Ostavite komentar