14. Septembra 2019.

Čović: Igra na kartu brojnosti kako bi se obezbjedila dominacija jednog naroda je RIZIČNA za BiH

Big Portal

– Igra na kartu brojnosti i “građanstva” kako bi se obezbjedila dominacija jednog naroda je neprivatljiva i rizična za BiH – rekao je Čović za Večernji list”, izdanje za BiH.

Ističući da tri konstitutivna naroda moraju biti ravnopravna, Čović je rekao da bez konstitutivnosti i ravnopravnosti Hrvata nema ni BiH.

– Dogodi li se da hrvatski narod nestane sa političke scene, bojim se da će tada biti otvoren put za podjelu BiH između druga dva naroda – rekao je Čović.

On smatra da sporazum o formiranju vlasti koji su osim njega potpisali i lideri SNSD Milorad Dodik i SDA Bakir Izetbegović nije propao i da je potrebno raditi i stvarati ambijent da bude sproveden u cjelosti, jer je sačinjen od sedam do osam ključnih elemenata za funkcionisanje BiH.

– Nakon dogovora, bošnjačka, odnosno, sarajevska politika iskoračila je i stvorila krizu, uvjerena da će tako zaraditi poene. Očekivali su snažne reakcije, koje su izostale. Zato im ne preostaje ništa druga nego da formiraju vlast – rekao je Čović.

Prema njegovim riječima, uslovljavanje formiranja vlasti Godišnjim nacionalnim planom (ANP) samo je alat za blokade, jer je riječ o tehničkom pitanju koje se nameće kao političko.

Čović je naglasio da je izbor dva člana Predsjedništva bošnjačkim glasovima poraz za cijelu BiH, a ne samo Hrvata, koji tamo nemaju svoj glas, i zato je potrebno BiH ustrojiti na način da se sva tri konstitutivna naroda artikulišu u jedan glas.

On kaže da HDZ BiH vodi krajnje uravnoteženu politiku između političkog Sarajeva i Banjaluke, te da će tako biti nastavljeno i u budućnosti.

– Nećemo se nikome pravdati, nego tražiti put da stabilizujemo BiH. Naša je filozofija promišljanja uređena pravna zemlja. Samo u takvoj BiH najmalobrojnijem narodu će biti dobro – navodi Čović.

On je istakao da je BiH već postala “hot spot” za migrante, jer ne postoji infrastruktura i administracija koja se može nositi sa tim problemom.

SrpskaInfo

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare