25. Juna 2019.

Čović: BiH ulazi u duboku krizu

Big Portal

Predsjednik HDZ Dragan Čović izjavio je danas u Mostaru da BiH ulazi u duboku krizu i da u ponedjeljak, 1. jula, ističe privremeno finansiranje institucija BiH, te pozvao na hitno formiranje vlasti.

Čović je najavio da će HDZ zauzeti jasan stav o daljem učešću u Savjetu ministara.

On je na konferenciji za novinare rekao da postoje sve predispozicije za formiranje vlasti na nivou BiH – usaglašena izjava tri lidera o ustavnim i zakonodavnim pitanjima, kao i dogovorena raspodjela resora, ali da neko vještački želi praviti krizu.

– Ne mogu se kršiti poslovničke procedure. Isto tako bez političkih dogovora ne vrijede ni drugi standardi. Neko želi napraviti situaciju da bi se napravio dodatni politički pritisak u BiH i da bi i dalje pravili krize i kontrolisati procese – naveo je Čović u pauzi zajedanja Predsjedništva HDZ BiH.

On je istakao da je stav HDZ da treba početi proces formiranja vlasti i da je sve drugo samo politizovanje.

Čović je napomenuo da HDZ nikad neće stati na jednu ili drugu stranu, kako bi neko želio.

– Ideja o sazivanju Doma naroda, prvo neposlovnički, pa kršenjem procedura sa dokumentima koji imaju različite datume, evidentno je bila da se HDZ uvuče u igru dva protiv trećeg ili tako nešto. HDZ od prvog dana nakon izbora, bez obzira šta smo mislili o njihovoj legitimnosti, rekao je da trebamo odmah uspostaviti vlast. Stvorili smo sve preduslove. Sve ostalo je igra upravo tih koji pokušavaju tražiti krivca, a ne riješiti problem – napomenuo je Čović.

Prema njegovim riječima, na posljednjem sastanku HDZ i SDA prije nekoliko dana bilo se na tragu da narednih pet do šest dana bude formirana vlast, jer se dolazi u dva kritična trenutka.

– Ove sedmice ističe privremeno finansiranje institucija BiH. Moje pitanje svima je da li ćemo imati novo finansiranje ili ako već ne radimo zašto ćemo dijeliti plate. Od ponedjeljka nema finansiranja – rekao je Čović.

On je dodao da je predsjedavajućem Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denisu Zvizdiću postavio pitanje koju funkciju će obavljati za mjesec dana kada na mjestu predsjedavajućeg Predstavničkom doma parlamenta BiH bude trebalo da zamijeni Borjanu Krišto.

– Pitao sam ga kako misli da bude u bilo kakvoj funkciji u Savjetu ministara, a moraće da bude u Predstavničkom domu predsjedavajući. Drugim riječima, rekli smo – idemo to ubrzano riješiti. Rješenje smo tražili i kada je riječ o deleagaciji BiH u Savjetu Evrope, ali je evidentno da se samo željela stvoriti slika i utisak koji nije nikoga prevario – naveo je Čović.

On je pozvao na postizanje kompromisa i hitno formiranje vlasti.

Čović je naglasio da će novi saziv Savjeta ministara biti formiran kada se dogovore tri partnera, SDA, HDZ i SNSD.

Komentarišući informacije da postoji plan određenih stranaka da sadašnji saziv ostane još tri godine u tehničkom mandatu, te da Denisa Zvizdića na čelu Savjeta ministara za mjesec dana zamijeni Mirko Šarović iz SDS, Čović je rekao da je evidentno “da osam mjeseci nemamo vlast i da to sugeriše da imamo igre”.

– Nemoguće je napraviti vlast bez onih koji su politički pobjednici, a da se želi stvoriti kriza koja bi se mogla kontrolisati, to je evidentno. Sad su suštinska pitanja da li će više uopšte zasjedati ovaj Savjet ministara. Ako nemate budžeta, o čemu razgovarati, to su strateška razmišljanja – naveo je Čović.

On je pozvao predsjednike SNSD Milorada Dodika i SDA Bakira Izetbegovića da što prije sjednu i riješe ova pitanja.

Čović je rekao da je danas povučena apelacija koju je predsjedavajuća Predstavničkog doma parlamenta BiH Borjana Krišto uputila Ustavnom sudu FBiH.

– To bi bio naš doprinos da vodimo raspravu sa partnerima o izbornom zakonodavstvu – naveo je Čović.

On je prenio i stav Predsjedništva HDZ BiH o tome da institucije BiH ne odgovaraju na zadatke u vezi sa migrantskom krizom.

– Naznaka je da ovo nije samo humanitarna problematika, već i bezbjednosna i politička, sa tendencijama koje se uklapaju u druge političke igre koje imamo u BiH – naveo je Čović.

AGENCIJE

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare