Kao klasičan, čokoladni kolač kroz godinu taman paše uz šoljicu kafe, a uz dodatak začina za medenjake očarat će vas neodoljivim mirisom.
Sastojci:
- 230 g glatkog brašna
- ½ paketića praška za pecivo
- 20 g kakaa u prahu
- 2 kašike začina za medenjake
- 80 g putera
- 160 ml ulja
- 200 g jogurta
- 2 jaja
- 180 g šećera
- 2 paketića vanilin šećera
- 100 g čokolade za glazuru
Priprema:
U zdjelicu ubacite suhe sastojke – brašno, prašak za pecivo, začin za medenjake i kakao. Ostavite sa strane.
Puter otopite na laganoj vatri i ostavite da se malo ohladi pa ga izmiksajte sa šećerom, vanilin šećerom i jajima. Dodajte jogurt i ulje pa sve još kratko izmiksajte.
Prosijane suhe sastojke dodajte malo po malo te miksajte smjesu na najmanoj brzini, dok ne uklonite sve grudice.
Pripremljenu smjesu izlijte u namaščen i pobrašnjen kalup za kuglof. Ovi sastojci dovoljni su za manji kuglof – najbolje promjera 18 cm.
Kuglof pecite 25-30 minuta na temperaturi od 170 °C. Čačkalicom provjerite je li biskvit pečen.
Pečeni kuglof ostavite 2-3 minute u kalupu, a zatim ga pažljivo preokrenite na tanjur za posluživanje i prelijte čokoladnom glazurom. Čokoladi prilikom topljenja dodajte 1 žličicu ulja kako bi bila mekša i sjajnija.
Izvor: brzirecepti.info
(Z. T.)