CNN: Tramp glavni kandidat Republikanske stranke na narednim izborima - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

CNN: Tramp glavni kandidat Republikanske stranke na narednim izborima

Američki predsjednik Donald Tramp još nije službeno priznao poraz na predsjedničkim izborima 2020, a već se planira da se kandiduje ponovo, 2024. godine.

Aksios i Vašington Post izvestili su poslednjih dana da je Tramp svojem užem krugu prijatelja i saradnika najavio kako planira ponovo da se kandiduje 2024.

U sredu je Roni Mek Denijel odobrio još jedan mandat predsednice Republikanskog nacionalnog odbora te je time poslao jasnu poruku da ne planira da se odrekne svog uticaja i pozicije u stranci samo zato što je izgubio na ovogodišnjim izborima.

Naime, Tramp trenutno nije samo dominantno lice u stranci. On je njeno jedino lice, što je rezultat njegove četverogodišnje kampanje koja je išla za time da ukloni sve protivničke glasove, piše “Si-En-En”.

Donald Tramp je sistemski radio na tome da opustoši konkurentski krajolik partije gde on sada dominantna figura koja seje strah nad svima koje nadgleda.

Drugi mogući kandidati republikanaca

Kada malo razmotrimo trenutnu situaciju i preslikamo je na sledeće izbore, jasno je da bi se potpredsednik Majk Pens, senatori Tom Koton i Džoš Hevli, te bivša američka veleposlanica u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli verovatno odrekli kandidature ako Tramp izrazi želju za svojom ponovnom nominacijom.

Naime, oni su svesni toga da ga verovatno ne mogu pobediti.

Teksaški senator Ted Kruz i senator iz Floride Marko Rubio mogli bi ući u trku s Trampom, ali smo takav scenario već videli kada je Tramp obojicu pobedio 2016. godine – pre nego što je izabran za predsednika.

Republikanci Leri Hogan, guverner Merilenda, i Ben Sase, senator Nebraske, takođe bi mogli da se kandiduju, no iako bi mogli imati neke šanse za pobedu da nema Trampa, uz njega je šansa nikakva, navodi Si-En-En-ov politički komentator Kris Kiliza.

Tramp je tokom poslednjih pet godina bazu Republikanske stranke transformisao iz skupine ljudi koji su povezani sličnim pogledima na ekonomsku i socijalnu politiku u ono što se najbolje može opisati kao kult ličnosti koji se vrti oko njega, smatra Kiliza.

Šta god Tramp rekao, baza stranke to odmah usvaja kao istinu. Koga on voli, i stranka voli. Koga on napadne, tu osobu napada i stranka. Ovakav razvoj situacije pogotovo je zanimljiv jer su stavovi Trampa po mnogim pitanjima (veličina vlade, dug i deficit, trgovina) suprotni onome što su prije samo deset godina zagovarali baza stranke i njezino izabrano vodstvo.

Podrška Trampu je zapanjujuća. Prema poslednjoj predizbornoj anketi koju je proveo Galup, 94% republikanaca smatra kako Donald Tramp dobro radi svoj posao. Među “konzervativnijim republikancima”, koji čine većinu baze GOP-a, čak je 97% njih navelo da je Tramp povlačio prave poteze.

Šta će biti kada napusti Belu kuću?

Hoće li Tramp izgubiti deo svog kulta ličnosti kad izađe iz Bele kuće? Naravno, ali samo deo. Naime, Tramp ne planira u potpunosti prepustiti scenu drugim političarima. Već se govori kako razmišlja o pokretanju TV mreže koja bi među republikancima umanjila dominaciju Foks Njuza.

Pokrenuo je i odbor za političke aktivnosti koji će mu omogućiti prikupljanje novca i finansiranje kandidata po njegovom izboru.

A tu je i njegov profil na Tviteru s 88,9 miliona pratilaca, gde će bez sumnje i dalje provocirati kad god stigne.

Zapravo je veće pitanje hoće li se Tramp uopše kandidovati za predsednika 2024.

Naime, tada će imati 78 godina, a upitno je i koliku će štetu njegovom entuzijazmu zadati razne pravne zavrzlame koje ga čekaju kada napusti Belu kuću.

No skoro je sasvim sigurno. Osim ako republikanska baza odjednom drastično ne promeni svoje stavove, sledeća nominacija će biti njegova – ako on to poželi.

Danas objavljeno

U Britaniji za 24h dato više od 600.000 doza vakcina

M.

Pentagon potvrdio autentičnost snimaka NLO

M.

Vučić: Svi su “skočili za vrat” Srbiji i Srpskoj, a ćute o velikoj Albaniji

M.

Ostavite komentar