22. Decembra 2021.

CNN: Putin satjerao Zapad u ćošak

Big Portal
  • Kako se bliži 2022. godina, Zapad pokušava da predvidi sljedeći potez ruskog predsjednika Vladimira Putina na složenoj geopolitičkoj šahovskoj tabli – ističe se u tekstu pod naslovom “Šah-mat. Putin je satjerao Zapad u ćošak”.

U članku analitičara Majkla Borčurkiva, ukazuje se da je Evropa u energetskoj krizi i posjeduje male rezerve gasa s obzirom na to da 40 odsto uvoza gasa u EU dolazi iz Rusije, Kremlj je već pokazao svoju sposobnost da matira najoštrije sankcije Zapada ograničavanjem proizvodnje i potencijalnim zamračenjima širom evropskog kontinenta

  • Putinova igra je ŠSR 2.0, skoro tačno u dan 30 godina poslije raspada Sovjetskog saveza – smatra CNN.

Za njegove sljedeće poteze kaže se da stižu u delikatnom geopolitičkom trenutku, sa strahom Zapada od invazije na Ukrajinu, kolonizacije Bjelorusije, energetske krize u Evropi, povlačenjem njemačke kancelarke Angele Merkel sa mjesta glavnog pregovarača EU i zabrinutošću zbog konfuzne spoljne politike američkog predsjednika Džozefa Bajdena.

  • Ako sumnjate u Putinove planove da vrati vrijeme unazad samo pročitajte njegov esej sa više od 5.000 riječi o tome zašto su Rusija, Bjelorusija i Ukrajina osuđene na propast bez bliže integracije s Majkom Rusijom. Ili uzmite u obzir njegove odvažne zahtjeve u petak za vetom na to ko se pridružuje NATO savezu i ograničenja u stacioniranju trupa i oružja u bilo kojoj zemlji koja se pridružila NATO-u nakon 1997. godine – napominje CNN.

Kako se ocjenjuje u analizi, Putin je, “bez ispaljenog metka, uspio da pošalje Zapad u kolektivnu paniku”.

Nedavno je Putin otvorio još jedan front sa Zapadom sklopivši vojni savez sa bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom, koji je ohrabren podrškom Kremlja, djelovao nekažnjeno zatvarajući protivnike, natjeravši Rajanerov avion s političkim protivnikom u njemu na prinudno sletanje i poslavši migrante prema granici sa EU.

Ipak, tek u četvrtak, evropski čelnici odgovorili su na Putinovu taktiku maltretiranja i zastrašivanja pokušavajući da ga gurnu i prema pregovaračkom stolu. To bi mogao biti znak da EU strahuje da bi, čak iako ne usvoji nove oštre sankcije Rusiji u slučaju invazije na Ukrajinu, Putin mogao odgovoriti zaustavljanjem isporuke gasa.

Možda ne slučajno, Rusija i Kina ove sedmice su najavile zajednički rad na zatvorenoj trgovačkoj mreži koja bi smanjila zavisnost od međunarodnog finansijskog sistema i ograničila transakcije u američkoj valuti.

  • Koliko je alata ostalo u diplomatskom arsenalu Zapada? Depresivno malo. Ali neke opcije ipak postoje: zabrana putovanja Rusima, blokiranje višemilionskih poslova sa nekretninama koji su London i Majami pretvorili u igrališta bogatih Rusa, čak i trenutno protjerivanje ruskih državljana iz zapadnih zemalja. Drugim riječima, sve što je potrebno osim direktnog vojnog sukoba – zaključuje CNN.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare