Članstvo u EU podržalo više od 75 odsto anketiranih građana BiH - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Članstvo u EU podržalo više od 75 odsto anketiranih građana BiH

Direkcija za evropske integracije sprovela je istraživanje javnog mnjenja o podršci pristupanju BiH EU, prema kojem bi, u slučaju raspisivanja referenduma, članstvo u EU podržalo 75,6 odsto građana BiH.

Istraživanje je sprovedeno u oktobru prošle godine na uzorku od 1.200 ispitanika koji je reprezentativan na nivou cijele BiH.

Članstvo u EU podržava 87 odsto ispitanika iz Federacije BiH, 55 odsto ispitanika iz Republike Srpske i 83,6 odsto ispitanika iz Brčko distrikta, saopšteno je iz Direkcije.

Kao razloge podrške ulasku BiH u EU, anketirani građani su navodili garanciju trajnog mira i političke stabilnosti /33,2 odsto/, slobodu kretanja ljudi, robe i kapitala /26 odsto/ i poštivanje zakona i propisa /18,4 odsto/.

Ispitanici koji ne podržavaju ulazak BiH u EU kao najčešći razlog su naveli strah od većih troškova života i poreza, njih 41,7 odsto.

Da će najveću korist od članstva BiH u EU imati mladi navelo je 47,6 odsto ispitanika, dok je 23,5 odsto građana odgovorilo da će to biti političari.

Na pitanje koja je reforma neophodna za unapređenje svakodnevnog života građana BiH, 51,2 odsto ispitanika je navelo borbu protiv korupcije, 21,5 odsto smatra da je neophodna reforma sudova i tužilaštava, a 7,7 odsto misli da je to reforma socijalnog sistema.

Da politizacija procesa integrisanja u najvećoj mjeri otežava integraciju BiH u EU smatra 54,3 odsto ispitanika, što je u poređenju sa prethodnom godinom više za 10,9 procenata.

Više od trećine ispitanika /38,4 odsto/ smatra da BiH nikada neće ući u EU, a 29,2 odsto građana misli da će postati članica EU za najviše deset godina.

Ukupno 48,2 odsto ispitanika se izjasnilo da evropski put BiH nema alternativu, dok 35,7 odsto ispitanika smatra da ima.

Da BiH neće nikada dobiti kandidatski status za članstvo u EU mišljenje je 28,1 odsto ispitanika, 22,3 odsto misli da će se to dogoditi za najviše pet godina, a 17,4 odsto građana vjeruje da će BiH kandidatski status dobiti za najviše godinu.

Informacija o rezultatima istraživanja javnog mnjenja “Stavovi građana o članstvu u Evropskoj uniji i procesu integracija u Evropsku uniju” usvojena je na sjednici Savjeta ministara 28. januara.

Danas objavljeno

Kraj Superlige: Izašli svi Englezi!

Zeljka

Zemljotres u blizini Ljubljane

M.

Predsednik otišao na prvu liniju fronta i poginuo

M.

Ostavite komentar