Borelj potvrdio: Zapadni Balkan dobija 651.000 Pfizer vakcina, BiH 214.000 - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Borelj potvrdio: Zapadni Balkan dobija 651.000 Pfizer vakcina, BiH 214.000

Visoki predstavnik Evropske unije i potpredsjednik Evropske komisije Žozep Borelj je potvrdio da će Zapadni Balkan dobiti 651.000 Pfizer doza vakcina protiv virusa korona, a najveći broj će stići u BiH, 214.000 doza.

Radi se o nabavci vakcina preko Evropske komisije, a pod koordinacijom Austrije.

Ovo je rečeno tokom Boreljeveog razgovora sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Miloradom Dodikom, Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem.

Članovi Predsjedništva BiH i visoki predstavnik EU Borelj razgovarali su o aktuelnoj političkoj situaciji u regiji Zapadnog Balkana. Zapadni Balkan će biti jedna od glavnih tema na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU, koji će biti održan 10. maja u Briselu.

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili opredijeljenost za razvijanje dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje, te podržali aktivno učestvovanje BiH u regionalnim inicijativama u skladu s načelima koja se primjenjuju u Evropskoj uniji. U tom kontekstu pozdravljeno je usvajanje Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan, navedeno je u saopštenju iz Predsjedništva BiH.

Ovom prilikom članovi Predsjedništva BiH su izrazili zahvalnost Borelju na partnerskoj i aktivnoj ulozi u reformskim procesima. Razgovarano je i o narednim koracima koji su neophodni da bi BiH ispunila potrebne reforme za realizaciju 14 preporuka iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu za članstvo BiH u Evropskoj uniji. Naglasili su da je u ovom procesu obaveza svih nivoa vlasti da se pojačaju napori kako bi se provele reforme koje će poboljšati kvalitet života svih građana u BiH.

Iz Delegacije EU u BiH takođe su se oglasili saopštenjem o pomenutom sastanku a navedeno je da je visoki predstavnik izrazio je zabrinutost zbog sve češće nacionalističke i retorike podjela u zemlji. Apelovao je na članove Predsjedništva da se uključe u međusobni dijalog i da podstiču okruženje koje pogoduje jedinstvu, konsenzusu i konstruktivnom angažmanu u interesu građana Bosne i Hercegovine, kroz smanjenje političkih tenzija i promicanje pomirenja.

Borelj je ponovno naglasio neupitnu posvećenost Evropske unije evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, cjelovite i suverene zemlje, te je izrazio spremnost Evropske unije da nastavi pomagati i davati svoj doprinos tim naporima u zemlji.

Danas objavljeno

“Zatvarate granicu? Pa dobro; A šta ako to uradim ja?”

M.

Haos u najavi? Ukrajina gomila vojsku u Donbasu

M.

U pritvoru tinejdžer osumnjičen za pucnjavu u Mičigenu, troje ranjenih u teškom stanju

M.

Ostavite komentar