Članovi Predsjedništva BiH putuju u Brisel - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Članovi Predsjedništva BiH putuju u Brisel

Lideri država Zapadnog Balkana sutra će se u Briselu sastati na radnoj večeri s potpredsjednicom Evropske komisije i visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini u neformalnom formatu.

Kako N1 saznaje od izvora u Evropskoj komisiji, večeri će prisustvovati članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Kosova Hašim Thči, premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, premijer Albanije Edi Rama i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Ovo je još jedan u nizu sastanaka koji Federika Mogerini održava s liderima regiona ili s ministrima spoljnih poslova zemalja regiona te će i ovaj događaj biti iskorišten kako bi se razmijenila mišljenja o razvoju dešavanja u regionu, rješavanju zajedničkih izazova te sagledavanju svega onog što je postignuto u mandatu Federike Mogerini, saznaje N1 u Briselu.

Takođe, ovo će biti prvi sastanak između Mogherini i lidera Balkana nakon što je Evropsko vijeće propustilo dati zeleno svjetlo Sjevernoj Makedoniji i Albaniji da započnu pregovore o pridruživanju, ali i vjerovatno posljednji u ovom mandatu Evropske komisije koja bi svoj rad trebala završiti 1. decembra ove godine.

N1

Danas objavljeno

SAD: Pojačane mjere oko kongresa nekih saveznih država

M.

Navaljni uhapšen odmah po slijetanju u Moskvu

M.

Gdje državljani BiH mogu putovati, a gdje ne?

M.

Ostavite komentar