Članovi grupe "Pravda za Davida" na Trgu Krajine obilježavaju 500 dana borbe za istinu - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Članovi grupe “Pravda za Davida” na Trgu Krajine obilježavaju 500 dana borbe za istinu

Članovi grupe “Pravda za Davida” okupit će se danas u 12:05 na Trgu Krajine u Banjoj Luci kako bi obilježili 500 dana borbe za istinom i pravdom u slučaju ubistva mladog Banjalučanina Davida Dragičevića. Obratit će se i medijima kako bi saopćili posljednje novosti iako istraga još uvijek nije pomakla…

Članovi grupe “Pravda za Davida” okupit će se danas u 12:05 na Trgu Krajine u Banjoj Luci kako bi obilježili 500 dana borbe za istinom i pravdom u slučaju ubistva mladog Banjalučanina Davida Dragičevića.

Obratit će se i medijima kako bi saopćili posljednje novosti iako istraga još uvijek nije pomakla s mrtve tačke niti rezultirala optužnicom, privođenjem počinitelja ili sudskim epilogom.

“Petsto dana nepravde, tuge, bola i poniženja. Petsto dana borbe, zajedništva, ponosa, prkosa i inata”, poručio je Ozren Perduv, član PzD.

Jučer su “Pravdaši” nakon dugo vremena stali ponovo na Trg Krajine gdje već mjesecima imaju zabranu okupljanja. S pesnicama podignutim u zrak poručili su kako idu do kraja.

“Šta se izdešavalo za tih 500 dana? Ko je pokazao svoje pravo lice? Da li ste postali svjesni ko je ko, ko je prijatelj, a ko neprijatelj, ko laže, krade i ubija? Da li ste postali svjesni šta ‘oni smiju’, a šta smije običan narod? Znate li koje su njihove granice, a koje su vaše? Da li je vaše okruženje sigurno? Nadate li se blistavoj budućnosti za vas i vašu djecu? Imate li pravo glasa? Imate li pravo na život? Da li ste otvorili oči? Da li ste dozvolili Davidu da vam pokaže u kakvom getu živite? Da vide Davide, nikad stati nećemo. Ovo je 500 dana naše borbe, a njihovog pakla”, kazala je Davidova majka Suzana Radanović.

Veliki broj Banjalučana je ispred svojih kuća, poslovnih objekata i na vozila okačio broj 500 uz Davidovu fotografiju, odajući počast na simboličan način.

Podsjetimo, građani Banje Luke su se spontano počeli okupljati 26. marta prošle godine nakon što je pronađeno Davidovo tijelo na ušću rječice Crkvena u Vrbas, osam dana nakon što je nestao. Od samog početka tvrde kako je ovaj mladić ubijen, a da nadležni zataškavaju ovaj zločin. Na rješavanje ovog slučaja pozvale su brojne međunarodne institucije i predstavnici EU koji su ujedno kritikovali i zabranu organizovanja protesta i okupljanja građana na Trgu Krajine.

Danas objavljeno

Devet pacijenata preminulo, još 70 pozitivnih na virus korona u Srpskoj

D

JEDNI SE ODREKLI SLAVE, DRUGI KRALI ĆEBAD O čemu su pisale novine u Banjaluci prije 70 godina

D

JAVNI PREVOZ USKORO U PUNOM KAPACITETU Od 21. januara promjene u redu vožnje

D

Ostavite komentar