Članice EU više ne priznaju Guaida za predsjednika - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Članice EU više ne priznaju Guaida za predsjednika

Huan Guaido je “privilegovani sagovornik”, ali se više ne smatra privremenim predsjednikom Venecuele, navodi se u saopštenju EU, čime su članice bloka potvrdile svoju raniju odluku.

Zemlje članice EU objavile su 6. januara da više ne mogu legalno da priznaju Guaida, pošto je on izgubio mjesto šefa parlamenta nakon parlamentarnih izbora u Venecueli u decembru, uprkos tome što EU nije priznala to glasanje.

Poslije spornog reizbora Nikolasa Madura za predsjednika 2018. godine, Guaido je, kao šef parlamenta, postao privremeni predsjednik. SAD i Britanija i dalje smatraju Gvaidoa pravim liderom Venecuele.

Status privremenog predsjednika omogućava Guaidu pristup sredstvima koja su Maduru zaplijenile zapadne vlade, kao i pristup visokim zvaničnicima i podršku njegovom prodemokratskom pokretu na domaćem i međunarodnom nivou.

Članice EU navode u zajedničkoj izjavi da je on dio demokratske opozicije – uprkos rezoluciji Evropskog parlamenta prošle sedmice prema kojoj zemlje EU treba da i dalje priznaju Guaidoa za šefa države.

“EU ponavlja svoj poziv na slobodu i bezbjednost svih političkih protivnika, posebno predstavnika opozicionih partija izabranih u Nacionalnu skupštinu 2015. godine, a posebno Huana Guaidoa”, navodi se u izjavi sa sastanka ministara spoljnih poslova EU u Briselu.

U saopštenju se dodaje da ih EU smatra važnim akterima i privilegovanim sagovornicima i poziva se opozicija da se ujedini protiv sporne vladavine Madura.

Skupštinu izabranu 2015. držala je opozicija, dok je nova skupština u rukama Madurovih saveznika, nakon što je opozicija pozvala građane Venecuele da bojkotuju glasanje.

Danas objavljeno

Maskirane osobe pucale iz kalašnjikova na autobus kod Dečana, četvoro poginulih

M.

SZO novi soj virusa korona nazvala “Omikron”

M.

Uhapšen Srbin iz Hrvatske Kostajnice

M.

Ostavite komentar