Cjelodnevna isporuka grijanja ušla u treću godinu - BIGportal.ba
Banja Luka

Cjelodnevna isporuka grijanja ušla u treću godinu

Jako je ugodno kada se ujutro ustane, da sve prostorije budu zagrijane, što nije bio slučaj ranije, poručuju korisnici gradskog grijanja, dodajući da je to moguće otkako je u Banjaluci uvedena cjelodnevna isporuka toplotne energije.

Ovaj režim u gradu na Vrbasu ulazi u treću godinu funkcionisanja i upravo Banjalučani koji koriste gradsko grijanje ističu da je prednost takvog načina rada konstantno zagrijavanje domova i poslovnih prostora.

– Kao pozitivnu stranu dvadesetčetvoročasovnog režima sigurno bih izdvojio ujednačene temperature svakodnevno, tokom cijele sezone grijanja – kazao je Dejan Majkić iz naselja Obilićevo.

Prema njegovim riječima, cjelodnevno grijanje nudi različite opcije. Naime, primjetio je da mnogi ljudi koji plaćaju grijanje po utrošku na kalorimetru vrlo često u razvodnim ormarićima isključuju odnosno uključuju grijanje, obezbjeđujuću određenu finansijsku uštedu u periodu kada nisu u stanu ili ne žele da imaju tople radijatore, na primjer, kad spavaju.

U Banjaluci je do 2018. godine na snazi bio režim koji je podrazumijevao isporuku toplotne energije 16 časova dnevno, dok se od 2018. godine energija isporučuje u kontinuitetu 24 časa, kroz niskotemperaturni režim grijanja.

Iz Eko toplana poručuju da cjelodnevnim grijanjem žele da omoguće korisnicima potpuni komfor prilikom zagrijavanja domova i poslovnih prostora.

– U prethodnom režimu, primjera radi, temperatura polazne vode u kućnim instalacijama, za spoljašnju temperaturu od nula stepeni, bila je 53 stepena, a u režimu od 24 časa je 46 stepeni, dok je pri višim spoljašnjim temperaturama, na primjer na 10 stepeni Celzijusa, ranije polaz u kućne instalacije iznosio 41 stepen, dok je sada ta temperatura 40 stepeni – rekli su u Eko toplanama.

Naglasili su da toplota radijatora nije parametar kvaliteta grijanja, nego temperatura grijanog prostora.

– Cilj zagrijavanja objekata na sistemu daljinskog grijanja je postizanje projektovane temperature grijanog prostora. Ona, po važećim propisima, iznosi 20 stepeni, plus minus jedan stepen, i određena je u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije – naveli su u ovom preduzeću.
Napomenuli su da kod korisnika koji imaju kalorimetre, svaki prekid isporuke odnosno zavrtanje ventila utiče na kvalitet zagrijavanja.

– Korisnici treba da imaju u vidu da ako prekidaju isporuku toplotne energije, ponovno postizanje odgovarajuće temperature u prostorijama može trajati nekoliko časova, pa čak i više od jednog dana, u zavisnosti od karakteristika objekta – objasnili su u Eko toplanama.

Karakteristike objekata imaju uticaj na kvalitet grijanja, a konstantna isporuka toplotne energije smanjila je “gubljenje toplote” sa kojim se muče uglavnom stanari koji žive u starijim zgradama, u kojima je mahom loša izolacija.

– U takvim slučajevima, zahvaljujući cjelodnevnom režimu grijanja ne dolazi do pothlađivanja prostorija, niti do dugotrajnog ponovnog zagrijavanja. S druge strane, u novijim stambenim zgradama, sa dobrom izolacijom, za zagrijavanje je potrebno znatno manje vremena. U ovim objektima je instaliran jednocjevni sistem, koji omogućava regulaciju toplote, pa se osim regulisanja potrošnje izbjegava i pregrijavanje prostorija – naveli su u Eko toplanama.

Uticaj na zdravlje
Sa zdravstvenog aspekta, ovakav režim posebno je pogodan za ljude koji imaju problem s alergijama, jer toplotno zračenje pruža udobnost i smanjuje protok vazduha preko radijatora, uz znatno manje podizanje čestica prašine. Osim toga, vazduh se mnogo manje isušuje zbog niže temperature grijnih tela.

Svakodnevno cjelodnevno grijanje, tokom sezone grijanja spriječava kondenzaciju, samim tim i stvaranje pljesni na plafonu, zidovima i prozorima, a manja količina vlage u prostorijama smanjuje i mogućnost razvoja grinja, bakterija i virusa.

A.E.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Banjaluka krcata za Novu godinu: Evo ko traži krevet viška

Vanja A

Čuvajte svoje ljubimce: Postavljen otrov za pse u parku kod Delte

Vanja A

Banjalučki aerodrom ruši sve rekorde: Duplo više putnika nego lani

M.

Ostavite komentar