Čižov: Nećemo napasti Ukrajinu ako nas ne isprovociraju - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Čižov: Nećemo napasti Ukrajinu ako nas ne isprovociraju

Stalni predstavnik Rusije pri Evropskoj uniji Vladimir Čižov izjavio je da Ruska Federacija neće preduzimati akciju u vezi s Ukrajinom ako, kako je naveo, “ne bude isprovocirana da to učini”.

“Nećemo izvršiti invaziju na Ukrajinu ako ne budemo isprovocirani. Ako Ukrajinci krenu u napad na Rusiju, nemojte se iznenaditi ako uzvratimo”, rekao je Čižov u intervjuu britanskom listu Gardijan.

Istakao je da će Rusija odgovoriti ako ruski državljani budu ubijeni bilo gdke, uključujuć Donbas.

Čižov je naveo da je broj ruskih trupa na granici sa Ukrajinom ekvivalentan broju vojnika prilikom održavanja vkežbe Zapad 21 koja je izvedena prošlog septembra. “I niko tada nije rekao ni riječ”, dodao je Čižov.

Ruski diplomata je rekao da vjeruje da bi diplomatski naposri posljednjih nedjelja ipak mogao da rezultiraju rješenjem prihvatljivim za sve strane.

SAD nude Ukrajini milijardu dolara kreditnih garancija
Sjedinjene Države nude Ukrajini državnu kreditnu garanciju u iznosu do milijardu dolara za pomoć njenoj ekonomiji usred pritiska zbog ruskog vojnog nagomilavanja, izjavio je danas američki državni sekretar Entoni Blinken.

“Ova ponuda će ojačati sposobnost Ukrajine da osigura ekonomsku stabilnost, rast i prosperitet za svoj narod uprkos destabilizujućem ponašanju Rusije”, naveo je Blinken u izjavi, a prenosi agencija Rojters.

On je dodao da bi i snažno partnerstvo između Ukrajine, Međunarodnog monetarnog fonda, drugih međunarodnih finansijskih institucija, G7 i drugih bilateralnih donatora, takođe pomoglo u naporima za pružanje pomoći zvaničnom Kijevu.

Danas objavljeno

30.000 vojnika u pripravnosti

Vanja A

Traže uvođenje VANREDNE SITUACIJE: Veliki broj građana na ulicama zbog ubistva 2 žene (VIDEO, FOTO)

Vanja A

Sud BiH: Mahmuljin je osuđen kao državljanin BiH, tražićemo izručenje

Vanja A

Ostavite komentar