15. Jula 2020.

Čizkejk, kolač nad kolačima

Big Portal

Istorija čizkejka datira još iz doba stare Grčke, gdje je bio jedan od omiljenih poslastica, a prvi put ga spominje grčki doktor Egemiusa u svojoj knjizi o umijeću pravljenja ovog slatkiša. Kasnije su recept prihvatili i Rimljani, a tokom vijekova se širio cijelim svijetom i samim tim dobijao različite oblike i ukuse.

Čizkejk kakav danas poznajemo najsličniji je onom koji je napravljen prvi put u Americi još krajem 19. vijeka. U svakom slučaju, bilo da ga pravite sa malinama, jagodama ili nekim drugim voćem, sa sirom ili slatkom pavlakom, ovaj kolač nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a nosi epitet kolača nad kolačima.

Osnovna podjela čizkejka je na pečeni i nepečeni.

Verzija ovog kolača na našim područjima je ona koja se ne peče. Upravo to je i jedan od razloga što je česta poslastica u ovdašnjim domovima. Ne oduzima mnogo vremena, nije potrebno peći ga, a sastojke je moguće pronaći u svakoj prodavnici. Baš zbog toga ovaj tip čizkejka najrasprostranjeniji je u svijetu.

Donji sloj, koji se priprema od keksa, takođe varira u zavisnosti od zemlje, odnosno od toga koji je keks u toj zemlji najpopularniji i najukusniji za ovaj kolač.

Najčešće se za pripremu srednjeg sloja koristi krem sir, ali u nekim zemljama poput Italije, Francuske i Poljske priprema se i sa svježim sirom. Upravo u Italiji dodaje se maskarpone ili rikota, a uz malo meda ova smesa je neodoljiva. U Grčkoj se koristi tradicionalni mizihtra sir, bijeli i mekani sir s ovih prostora, koji čizkejku daje poseban ukus.

Preliv je u svim zemljama najčešće od voća, ali može to biti karamela, čokolada ili po ukusu. U nekim zemljama voće se ubacuje u želatin, pa tako zajedno prave formu, a negdje se posipa naknadno, često i svježe.

Čizkejk koji se peče dolazi iz Amerike, a najpoznatiji je svakako njujorški čizkejk, za koji kažu da je najukusniji na svijetu. Toliko je popularan da i u drugim gradovima pokušavaju da ga naprave i prodaju pod tim imenom. Ipak, najveći fanovi čizkejka u Americi mogu da prepoznaju onaj pravi, pa čak da odaberu i onaj najbolji u samom Njujorku. Najčešće se služi bez topinga, što je još jedna od specifičnosti čizkejka iz ovog grada.

Recept

SASTOJCI:

Za koru:

  • 300 g mljevenog keksa
  • 100 g putera
  • 150 ml mlijeka

Za krem:

  • 500 g neslanog sira
  • 2 čaše kisele pavlake
  • 200 g šećera
  • 30 g želatina
  • 30 g vanilin šećera
  • 1 žumance

Za fil:

  • 1 kg smrznutog ili svežeg voća (maline, višnje, jagode)
  • 200 g šećera
  • 30 g želatina

PRIPREMA:

Umutite keks, puter i mlijeko te napravite podlogu u okruglom plehu, prethodno obloženom folijom. Dalje umutite odvojeno sir, pavlaku, šećer, vanilin šećer i žumance. Želatin razmutite u 12 kašika vode, a kada se stvrdne, zagrijte ga dok ne postane tečan. Pomiješajte želatin s ostalim sastojcima i krem prelijte preko podloge od keksa.

U vrelu šerpu naspite voće i 200 g šećera i dodajte razmućeni želatin. Nakon što se ohladi sipajte preko krema. Ostavite u frižider da se ohladi i hladno servirajte.

Dodatni savjet: Možete probati i verziju bez želatina, možda neće izgledati kao iz poslastičarnice, ali će biti sočnija i kremastija.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare