12. Aprila 2021.

Citroen C5 X

Big Portal

Ova potpuno nova vrsta je dostupna s benzinskim ili plug-in motorom te naglašava modernost, stav i inovativnost, a to su prema francuskom proizvođaču ‘vrlo važne odlike koje očekuju kupci u ovom segmentu, ali i kupci u segmentu SUV-ova’.

Citroen C5 X

C5 X je prvo vozilo na svetu u koje je uvedeno aktivno oslanjanje Citroën Advanced Comfort, koji dodatno pojačava utisak vožnje kao na letećem tepihu, što je iskustvo koje je usko povezano s tradicijom vozila Citroën. Zahvaljujući prostranoj unutrašnjosti opremljenoj prepoznatljivim udobnim sedištima Advanced Comfort i neuporedivoj prostranosti, posebno u drugom redu sedišta, ovo vozilo vas mami da u njega sednete i odete na putovanje. Prtljažnik posebne obrade i zapremine od 545 litara u potpunosti ispunjava očekivanja kupaca koji vole karavane. Verzija s plug-in pogonom uz način rada ë-Confort za svakodnevnu električnu vožnju dodatno naglašava osećaj bezbrižnosti tokom vožnje.

Citroen C5 X

Osećaj udobnosti u vozilu se deseterostruko povećao zahvaljujući naprednim tehnologijama koje pojednostavljuju vožnju, kao što su prošireni head-up ekran, brojni sistemi za pomoć u vožnji koji smanjuju mentalni napor vozača (poput sistema Highway Driver Assist), novi interfejs za komunikaciju i zabavne sadržaje koje se sastoji od centralnog dodirnog ekrana od 12”, funkcije prepoznavanje prirodnog govora i prikazivanja informacija pomoću widgeta koji se može prilagoditi vlastitim željama, kao na tabletu.

Avangardna silueta koja vraća život u tradicionalni segment D

C5 X na prvi pogled izaziva iznenađenje i oduševljenje u prilično tradicionalnom segmentu D. Svojim izrazitim konceptom, jedinstvenim na tržištu, C5 X nenametljivo zauzima poziciju vrhunskog modela marke Citroën, a inspirisan je konceptnim vozilom CXperience predstavljenim na salonu u Parizu 2016., po kome je čak i dobio ime.

Citroen C5 X

Jedinstveni koncept: moderna i inovativna silueta

Silueta vozila C5 X je uočljiva na prvi pogled: karaktersitičan dizajn, čvrsto ležanje na točkovima, robusnost i privlačnost. Redizajnom odlika segmenta D je postignuta ova odvažna silueta s vratima prtljažnika u kojoj se ujedinjuje limuzina i karavan te dodaju elementi tipični za SUV-ove. Na novoj silueti je posebna pažnja posvećena aerodinamici.

Dugačak poklopac motora, fluidne i aerodinamične linije, visoke bočne linije karoserije i natpis iznad zadnjih točkova daju mu upečatljivost i dinamičnost, a uz to su i podsetnici na različite modele visoke klase koji su obeležili istoriju marke Citroën. Iza vrata prtljažnika, još jednog prepoznatljivog znaka drumskih krstarica marke Citroën, kriju se sve praktične odlike karavana: široki i funkcionalani otvor i nizak utovarni prag omogućuju jednostavnu i praktičnu svakodnevnu upotrebu.

Citroen C5 X

Povišeni položaj u vožnji zbog boljeg nadzora stanja na putu

Njegov povišeni položaj je dobijen višim podvozjem u poređenju s tradicionalnom limuzinom i točkovima velikog prečnika od 720 mm na kojima su postavljene 19-colne gume ‘Tall & Narrow’ na većini verzija, čime se dobija povišeno vozačevo mesto koje gatantuje veću nivo sigurnosti i bolju preglednost, a to je obeležje koje kupci SUV-ova izuzetno cene.

Citroen C5 X

Međuosovinsko rastojanje od 2785 mm garantuje izuzetnu prostranost u zadnjem delu vozila, a osim toga tu su velike dimenzije: dužina od 4805 mm, širina od 1865 mm i visina od 1485 mm, što ga čini istinskim predstavnikom segmenta D.

Moderan i tehnološki napredan svetlosni potpis: cilj je videti i biti viđen

C5 X ima novi svetlosni potpis u obliku slova V napred i pozadi koji je predstavljen na novom modelu C4. Lako prepoznatljiv potpis koji odmah ukazuje na marku Citroën se sastoji od LED prednjih svetala u celoj gami. Budući da je potpis vidljiv i danju i noću, njime se dodatno naglašava neobična silueta modela C5 X.

Citroen C5 X

Poziv na vožnju u potpunoj udobnosti

Unutrašnjost vozila C5 X odiše toplinom, bezbrižnošću i prostranošću, a njegova udobnost, jedinstveni naglasak na detaljima i praktičnost vas pozivaju na vožnju. Elegancija i udobnost u kombinaciji s inovativnom, ali diskretnom tehnologijom, jesu glavne karakteristike ovog udobnog vozila i u potpunom skladu s tradicijom marke.

Citroen C5 X

Prijatan prostor garantuje udobnost i bezbrižnost

U skladu s filozofijom personalizacije game Citroën, C5 X nudi autentične stilove uređenja unutrašnjosti koji omogućuju da se unutrašnjost oblikuje prema željama korisnika. Naglasak je na toplim materijalima, usklađenim elementima pa je velika pažnja posvećena detaljima.

Sedišta Advanced Comfort u vozilu C5 X postavljaju standarde u pogledu udobnosti sedenja da biste se osećali kao da ste u svojoj dnevnoj sobi. Pružaju jedinstvenu udobnost sedenja kao i vizuelnu udobnost zahvaljujući specifičnim podstavljenim oblogama. Udobnost u vožnji i udobnost sedenja se postižu zahvaljujući materijalima visoke gustine i podebljanoj strukturiranoj peni koji omogućavaju opuštenost čak i nakon dužih putovanja.

Ekskluzivni element marke Citroën, oslanjanje Citroën Advanced Comfort, dolazi i na vozilu C5 X, a njime se želi postići doživljaj vožnje kao na letećem tepihu prisutan kod kultnih modela marke te se zahvaljujući njemu bez muke prelaze sve prepreke, rupe, kanali i druge nepravilnosti na putevima. Plug-in verzija C5 X je otišla korak dalje uvodeći aktivno oslanjanje Citroën Advanced Comfort. Tri moguća načina upravljanja pojačavaju radnu efikasnost progresivnih hidrauličkih graničnika dodatnim otpuštanjem oslanjanja u vožnji kako bi se stvorio utisak ‘lebdenja’ iznad puta i pružila deset puta veća efikasnost, posebno u krivinama.

Prostranost je bila u centru pažnje prilikom razvoja vozila C5 X. Udobna sedišta i elegantna armaturna ploča u prednjem delu vozila stvaraju veliki i udoban životni prostor. U prostranom zadnjem delu se možete odmoriti i opustiti zahvaljujući izuzetno velikom prostoru za noge, dostatnoj širini i pozamašnoj unutrašnjoj visini.

Prostranost je dodatno naglašena dobrim osvetljenjem koje se postiže neprekinutom ostakljenom površinom koja se proteže duž celog vozila, uključujući zadnja stakla, kao i velikim staklenim krovnim otvorom koji propušta velike količine svetla.

Kako bi putovanja bila što opuštenija, posebna pažnja je posvećena akustici, pre svega izborom višeslojnih prednjih i zadnjih stakala koja izoluju zvuk te pružaju izuzetnu izolaciju od spoljašnjih zvukova.

Sve prednosti karavana: svestranost i praktičnost u svakodnevici

Praktični aspekti su promišljeni do najsitnijih detalja tokom rada na dizajnu vozila C5 X. Dakle, kako bi se privukli pre svgea evropski kupci koji traže svestranost, prtljažnik vozila C5 X je osmišljen po uzoru na karavane, i u pogledu dimenzija i u pogledu posebne obrade: velika zapremina od 545 l, ravan pod kada se zadnja klupa preklopi stvara iskoristivu zapreminu od najviše 1640 l, širok i funkcionalan otvor, nizak prag i pravilan oblik. Polica prtljažnika je povezana s vratima prtljažnika i time olakšava utovar, dok motorizovna vrata prtljažnika imaju funkciju otvaranja ‘slobodnih ruku’ kako biste mogli da ih bez problema zatvorite ili otvorite kad su vam ruke pune. Unutrašnjost sadrži domišljate pretince vrhunske izrade kako bi u njih mogli da se odlože svi svakodnevni predmeti.

Način rada ë-Confort za verziju s plug-in pogonom: električna vožnja svaki dan, termički motor samo po potrebi

C5 X takođe nudi motor pogodan za sve namene, za svakodnevne obaveze i za neplanirane situacije, bez ograničenja i uz potpunu slobodu, a to je plug-in pogon. 225 KS pruža zadovoljstvo pokretanja motora i ubrzavanja u potpunoj tišini, a da pritom ne dolazi do emisije ijednog grama CO2, s mogućnošću vožnje više od 50 km u potpuno električnom načinu rada (ZEV), a domet u električnom načinu rada je prilagođen uobičajenim svakodnevnim vožnjama korisnika te se može postići brzina od 135 km/h. Velika je verovatnoća da ćete provesti nedelju dana bez upotrebe SUS motora tokom svojih uobičajenih svakodnevnih vožnji i da ćete puniti vozilo po potrebi (kod kuće, na poslu ili na javnoj stanici), dok s druge strane možete slobodno da odete na neki duži put preko vikenda ili na godišnji odmor, a da se pritom ne morate zamarati punjenjem jer će SUS motor preuzeti brigu o vožnji.

C5 X s plug-in pogonom predstavlja tehnološku i modernu električnu mobilnost koja pruža vrhunsku udobnost i svestranost upotrebe: mobilnost u klasi ë-Confort filtrira svaki oblik buke spolja i stvara osećaj izolovanosti od puta i spoljašnjeg sveta, potpunog mira i sigurnosti, kao u čauri. Tihi rad, fluidnost pri pokretanju vozila, užitak u vožnji, meko oslanjanje, udobna sedišta Advanced Comfort, ublažavanje vibracija u unutrašnjosti vozila, ergonomija i jednostavnost upravljanja, kao i ponuđenim uslugama – sve to doprinosi većem nivou udobnosti za sve putnike u vozilu. C5 X vas poziva na putovanje bez stresa u potpunom miru i opuštenosti.

Tehnologija koja doprinosi udobnosti i opuštenosti

C5 X uvodi kvalitetne tehnologije kako bi putovanja bila mirnija, sigurnija, pa čak i zabavnija.

Prošireni head-up ekran: sve korisne informacije u vozačevu vidnom polju radi smanjenja mentalnog napora

C5 X nudi spektakularnu ali i korisnu inovativnu tehnologiju: prošireni head-up ekran koji projektuje korisne informacije (u boji i velikom formatu) u visini očiju na vetrobranskom staklu, predstavljajući tako prvi korak prema proširenoj stvarnosti.

Citroen C5 X

Reč je o modernoj tehnologiji uvedenoj na konceptnom vozilu 19_19 koja pruža mirniju i opušteniju vožnju: vozač više ne mora da skida pogled s puta kako bi dobio potrebne informacije.

Iskustvo slično upotrebi tableta s dodirnim ekranom zahvaljujući usluzi My Citroën Drive Plus

C5 X uvodi potpuno novi komunikacijski interfejs u vozilima marke Citroën koji stavlja naglasak na povezivanje. Sastoji se od dodirnog ekrana od 12”, četiri USB C utičnice i opcije bežičnog punjenja pametnih telefona, ažurira se u stvarnom vremenu putem oblaka i povezuje putem mirror funkcije bez potrebe za priključivanjem pametnog telefona. Njegov interfejs je dizajniran poput tableta s dodirnim ekranom: opcije personalizacije, opšte postavke i postavke prikaza, widgeti na početnom ekranu. Taj sistem ima efikasnu i jednostavnu funkciju prepoznavanja prirodnog govora, ličnog asistenta koji razume ono što mu se kaže, odgovara na pitanja i izvršava komande, poput ličnog asistenta predstavljenog na konceptnom vozilu 19_19.

Niz sistema za pomoć u vožnji za sigurniju i mirniju vožnju

C5 X je opremljen vrhunskom tehnologijom i u pogledu sistema za pomoć u vožnji koji funkcionišu zahvaljujući različitim komponentama ugrađenim svuda po vozilu: radarima, kamerama i senzorima.

C5 X nudi najbolje što postoji na tržištu u pogledu sistema za polu-autonomnu vožnju 2. nivoa u skladu s važećim propisima: Highway Driver Assist koji se sastoji od prilagodljivog regulatora brzine s funkcijom Stop & Go i sistema pomoći za održavanje putanje u kolovoznu traku: vozač više ne mora da upravlja brzinom ili putanjom jer vozilo preuzima sve te funkcije.

Postoje i brojni drugi sistemi koji olakšavaju svakodnevne vožnje, kao što su nadzor mrtvog ugla, Rear Cross Traffic Alert (sistem prepoznavanja opasnosti u blizini prilikom kretanja unqazad), sistem Top 360 Vision koji olakšava upravljanje prikazujući spoljašnje okruženje na tabletu s dodirnim ekranoom ili sistem otključavanja i pokretanja vozila bez ključa koji automatski zaključava i otključava vrata kada vozač priđe vozilu ili se od njega udaljava.

C5 X će bit dostupan u verzijama s benzinskim mororom ili plug-in pogonom, a prodaja startuje krajem 2021. godine.

Izvor: PR Citroen / Tportal.hr

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare