Uštipci prema ovom receptu, kada se umese, pripremaju se izuzetno brzo. Ukoliko se posuda u kojoj stoji poklopi ostaće meki tokom čitavog dana.
Meki i ukusni Foto: A. M.
Sastojci:
- 300 grama brašna
- 300 grama mleka
- kašika ulja
- jaje
- kvasac
- kašikica soli
Priprema:
Ukoliko je kvasac suvpomeša se sa brašnom, ukoliko nije prvo se stavi u šolju sa malo šećera i toplog mleka. Kada kvasac “nadođe” sipa se u posudu u kojoj se sipaju brašno, jaje, ulje, so i mleko. Sve se dobro pomeša i ostavi da se malo odmori. Smesa treba da bude žitka.
U testo mogu da se ubace i komadići sira i tada će uštipci biti još ukusniji.
U dubok tiganj ili šerpu se sipa dosta ulja, pa se sa dve kašike sipaju uštipci. Oblik uštipaka treba da bude okrugao, ali zavisi od umešnosti domaćice i gustine testa.
Uštipci se peku dok ne porumene. Okrenu se sa druge strane i, na kraju, vade u duboku posudu koja se pokrije.
U testo može da se umeša i izdrobljen sir, pa će uštipci biti još ukusniji i slani. Međutim, onda ne mogu da se jedu sa pekmezom ili čokoladom.