ČITAJU GA S ODUŠEVLJENJEM I MLADI STARI Branko Ćopić - majstor svježe i slikovite književnosti - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

ČITAJU GA S ODUŠEVLJENJEM I MLADI STARI Branko Ćopić – majstor svježe i slikovite književnosti

Srpski pisac Branko Ćopić (1915-1984), član Srpske akademije nauka i umetnosti, nadahnuti pripovjedač, tvorac zanimljivih i upečatljivih likova i događaja koji je pisao svježim, sočnim i slikovitim jezikom, rođen je na današnji dan 1915. godine.

Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a u Narodnooslobodilačkom ratu učestvovao od 1941. godine.

Ćopić je počeo da piše još kao đak učiteljske škole i prije Drugog svjetskog rata objavio je zbirke pripovjedaka “Pod Grmečom”, “Borci i bjegunci” i “Planinci”. Njegova prozna djela su prožeta lirikom, živopisnim realističkim slikanjem života na selu, poznavanjem mentaliteta i psihologije ljudi Grmeča i Podgrmečja, njegovog zavičaja, te vedrinom i vitalnošću duha.

Napisao je veći broj knjiga za djecu, među kojim su: “Bojna lira pionira”, “Put u vedrinu” (poezija), “U svijetu leptirova i medvjeda”, “Bosonogo djetinjstvo” (priče), “Ognjeno rađanje domovine” i “Ratnikovo proljeće” (zbirke pjesama).

Posljednjom zbirkom pripovjedaka “Bašta sljezove boje”, za koju je dobio Njegoševu nagradu, Ćopić se predstavio kao pisac izuzetne misaonosti i stila, ali i kao razočarani čovjek obuzet melahnolijom i sumornim slutnjama, posebno u uvodu knjige u kojem piše o strepnji od “crnih konjanika” – ubica španskog pjesnika Federika Garsije Lorke.

To kao da je nagovijestilo njegovo samoubistvo 1984. godine u Beogradu. Ostala Ćopićeva djela su: “Prolom”, “Gluvi barut”, “Ne tuguj, bronzana stražo”, “Osma ofanziva” (romani), “Rosa na bajonetima”, “Surova škola” i “Doživljaji Nikoletine Bursaća” (zbirke pripovjedaka).

Jedan od najčitanijih srpskih pisaca ubio se 26. marta 1984. godine skočivši s mosta u Beogradu.

Danas je Branko Ćopić klasik u srpskoj kljiževnosti i obavezan dio školske literature.

Danas objavljeno

“Zašto mu niste oprali čarape?”; “Ubio bih te” – Nastavnici podijelili najgore izjave roditelja

Zeljka

Primila je poruku: “Mislim da obe spavamo sa njim”

Zeljka

Intervju princeze Dajane za BBC u fokusu pete sezone serije „Kruna“

Zeljka

Ostavite komentar