Čistilica zraka koja u dom donosi zdravlje i ljubav - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Čistilica zraka koja u dom donosi zdravlje i ljubav

Jedarce, magično jedarce, spatifilum, mirni ljiljan, ženska sreća… Sve su to nazivi za predivnu sobnu biljku koju se svrstava i u kategoriju onih koje u život donose novac, zdravlje i ljubav.

Jedarce je vrlo popularna sobna biljka iz porodice Araceae, porijeklom iz Srednje i Južne Amerike. Prepoznatljiv je po dugim, kopljastim listovima koji narastu između 30 i 50 centimetara.

Cvatnja je specifična i podsjeća na bijela jedra, zbog čega je i dobila ime. Sezona u kojoj cvjeta je ljeto, ali cvijeće se može stvoriti u rano proljeće i kasnu jesen.


Razlog njegove popularnosti, između ostalog, leži u činjenici da je jednostavan za održavanje. Njegov jednostavan izgled, koji je kombinacija sjajnih lišća i bijelog ljiljana, pruža svakoj sobi dašak romantike i jednostavnosti.
Iako voli svjetlost, nemojte je stavljati na izravno sunčevo svjetlo koje joj može oštetiti lišće. Najbolje okruženje za nautičare je svijetlo, ali sjenovito mjesto. Da bi bilo zdravo i atraktivno, možete povremeno obrisati njegovo lišće mekom spužvom, a što se tiče zalijevanja, ljeti "popije" puno vode. Neka joj zemlja bude vlažna, ali nemojte pretjerivati. Zimi tlo može ostati vlažno nekoliko sedmica, što je sasvim u redu i dok god jeste, ne trebate ga zalijevati. Jedan od najvećih plusa ove biljke je što pročišćava zrak od štetnih hemijskih jedinjenja koja upijaju zračenje tehničkih uređaja. NASA je provela istraživanje kako bi provjerila kako biljke uklanjaju nečistoće iz zraka. Dokazano je da benzen, formaldehid, trihloroetan i druga jedinjenja uklanjaju jedra, što mu daje zasluženo mjesto na listi najboljih pročistača zraka.

Izvor:zadovoljna.hr

Danas objavljeno

Savršena kombinacija BISKVITA i VOĆA, uz popodnevni odmor i druženje

Zeljka

Hrana i istorija: Mušmule – zaboravljeno srednjovekovno voće nepristojnog imena

Zeljka

Ne plašite se krompira – njegov skrob sagorijeva masti

Zeljka

Ostavite komentar