"Čista matematika": Virus se proširio mnogo ranije - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Čista matematika”: Virus se proširio mnogo ranije

Tim britanskih naučnika objavio da veruju da se koronavirus u Kini javio mnogo pre no što se trenutno misli, kao da se isto tako znatno ranije “rasuo” po svetu.

Njihova projekcija je da se prvi slučaj kovida-19 javio u Kini kavio između oktobra i prve polovine novembra 2019, objavljeno je u naučnom časopisu “PLOS Pathogens”.

Zvanična verzija je da se prvi slučaj koronavirusa javio krajem decembra u Vuhanu, ali naučnici odavno sumnjaju u tu verziju. Kako prenosi Index.hr, sada taj stav ima i Svetska zdravstvena organizacija koja je u Kinu poslala i tim stručnjaka da istražuje poreklo koronavirusa.

Analitičari podataka, predvođeni Dejvidom Robertsom s britanskog univerziteta u Kentu, izračunali su najverovatniji period kad je patogen mogao da pređe sa životinja na čoveka, na osnovu informacija o prvim potvrđenim slučajevima u Kini i inostranstvu.

Britanski naučnici oslonili su se na matematički model iz područja zaštite prirode koji se inače koristi za predviđanja o izumiranju vrsta, piše agencija dpa.

Taj model sugeriše da se virus širom sjeta proširio već u januaru, a kalkulacije pokazuju da je prva zaraza van Kine bila 3. januara u Japanu.

U Evropi je, po njihovim tvrdnjama, prvi slučaj bio je u Španiji već oko 12. januara, dok se prva zaraza u SAD-u dogodila oko 16. januara.

Danas objavljeno

Pandemija korone mogla bi da bude gotova ove godine

M.

Lavrov: Moskva i Berlin zainteresovani da se situacija na Balkanu razvija prema pozitivnom scenariju

M.

SZO traži što prije podatke o vakcinama

M.

Ostavite komentar