Ćiro progovorio poslije 34 godine: Kako je Prosinečki završio u Zvezdi? - BIGportal.ba
Fudbal Sport

Ćiro progovorio poslije 34 godine: Kako je Prosinečki završio u Zvezdi?

Transfer bivšeg hrvatskog fudbalera Roberta Prosinečkog, iz Dinama u Crvenu zvezdu, obeležio je jednu epohu.

Te 1987. godine, “Veliki žuti” je na Maksimiru od čuvenog trenera Miroslava Ćire Blaževića označen kao nedovoljno potreban, što se ispostavilo kao velika greška jer je kasnije imao veliki uticaj u pohodu na titulu prvaka Evrope sa crveno-belima.

Blažević je objasnio da nije baš tako bilo…

“Novinari su pisali da sam budala, kako nisam video takav talenat. Naravno da sam ga video. Igrali smo prvenstvenu utakmicu sa Željezničarom u Zagrebu, a pre smo potpisali ugovor sa Prosinečkim. Zaigrao je, dao gol i bio sam miran. A sad ću otkriti što nikad nikome nisam rekao, žao mi je što je lošeg zdravlja kao i ja, ali vreme je da ljudi nakon 34 godine saznaju istinu. Ante Pavlović poništio je taj ugovor s obrazloženjem da nije potpisan u prostorijama Saveza. Kako ćete na ulici potpisati, rekao je. Iskreno, nisam znao za to. I tako je Prosinečkog odveo u Crvenu zvezdu“, otkrio je Blažević za Sportske novosti.

Trener svih trenera, kako su ga prozvali, očekuje da tu priču potvrdi i sam Prosinečki.

To je istina, sve drugo su laži. Prosinečki i ja se ljubimo, grlimo i volimo svaki put kad se vidimo, samo čekam kad će progovoriti tu istinu. Dosta mi je priča da je Ćiro darovao Zvezdi Prosinečkog. Nije tačno. Prosinečki je bio dete, njega je vodio otac u kompaniji s Pavlovićem koji je imao relacije u Zvezdi, bio je glavni sekretar FSJ i obećao im je da će sve srediti. Iza mojih leđa. Bio sam previše administrativno naivan, nisam znao da je u stanju poništiti što sam potpisao“.

Zabolele su ga konstatacije da je Prosinečkog poklonio Zvezdi.

“Koliko je toga bilo što je bolelo i moju suprugu i porodicu, ali ja sam stoički sve podneo. Zapamti koliko je godina prošlo, a prvi put kažem istinu. Tu je moja žena Zdenka pokraj mene, u Švajcarskoj sam naučio da je laž osobina budala. Nikad ne lažem. To sam mogao da dopustim jer nikad ništa ne napravim što bih trebalo da sakrijem

Ostaće kultna izjava Blaževića, čoveka koji je vodio Hrvatsku do bronze na Mundijalu u Francuskoj 1998. godine, da će “pocepati trenersku diplomu ako Prosinečki postane igrač”.

“To sam rekao u vreme kad je vladao neverojatan antagonizam između očeva Zvonimira Bobana i Prosinečkog. Bili su veliki talenti, ali imali su taj problem. Da ste bili trener na mojem mestu, ne biste mogli da spavate kako da pomirite Đuru Prosinečkog i Marinka Bobana. Mene je njihov odnos vodio do ludila. Svako je video da su to dva bisera, ali rekao sam pokojnom spikeru na radiju Ivici Jurišiću da Prosinečki nikad neće biti igrač. Budala sam bio, mlad sam bio, sada bih to klinac rekao. Ali to sam učinio u duhu strategije kako da spasim sve zajedno. Najvažnija stvar u celoj priči je da je Pavlović poslao Prosinečkog u Beograd. Pitajte Prosinečkog, neka kaže“, zaključio je Ćiro.

Prosinečki je posle Zvezde napravio sjajnu karijeru, igrajući još za Real Madrid, Barselonu, Sevilju, Standard Lijež, a u jedom trenutku se vratio u Dinamo.

Danas objavljeno

Laka pobjeda Novaka

Zeljka

Kostić i Vlahović igraju meč sezone, a tek je oktobar

Zeljka

Arsenal želi novog Modrića – cijena 60 miliona

Zeljka

Ostavite komentar