27. Januara 2021.

Ćirilizator ekstenzija: Program koji jednim klikom pretvara latinicu u ćirilicu

Big Portal

U srpskom jeziku latinica i ćirilica su ravnopravna pisma, ali u digitalnom svetu ćirilica ipak zaostaje i ćiriličnih sajtova i dalje ima malo.

Nišlija Jovan Turanjanin, programer i ljubitelj ćiriličnog pisma, došao je na ideju da to promeni na inovativan način.

Napravio je Ćirilizator – ekstenziju za veb pretraživače koja jednim klikom pretvara latinicu u ćirilicu na bilo kom sajtu.

Ovaj jednostavan program prepoznaje i najčešće strane reči ili slova kojih nema u srpskom jeziku, pa njih ostavlja u originalu.

Vlasnici sajtova koji imaju samo latiničnu verziju mogli bi da iskoriste Ćirilizator i da uz jednu liniju koda uključe preslovljavanje iz latinice u ćirilicu.

Jovan se nada da će uz pomoć njegovog programa više ljudi moći da uživa u ćiriličnom pismu na srpskom internetu.

Turanjanin kaže da je proces instalacije “Ćirilizatora” jednostavan, a da ga je za sada moguće ugraditi u 3 najčešće korišćena internet pretraživača – ChromeFirefox i Edge. Dodaje da su mu u planu i verzije ovog dodatka za ostale programe preko kojih se otvaraju internet strane.Južne vesti od sada i na ćirilici; foto: screenshot JV;

Nakon instalacije ekstenzije pojavljuje se ikonica sa desne strane adress bar-a u pretraživaču i klikom na nju automatski uključujete preslovljavanje celog sajta sa latinice na ćirilicu. To se posle dešava automatski svaki put kada dalje posećujete taj sajt, svaka naredna stranica će se automatski prebacivati na ćirilicu. To po želji možete uključiti ili isključiti za bilo koji sajt. S tim što je napravljeno tako da odmah nakon instalacije neki od najposećenijih domaćih sajtova su uključeni da budu prebačeni na ćirilicu – kaže Turanjanin.

Dodatak je podešen tako da pojedine strane reči, koje “zatekne” na domaćim sajtovima, ne preslovljava na ćirilicu, već da ih zadrži u izvornom obliku, navodi programer.

Dovoljno je inteligentan da ne prebacuje neke strane reči koje se najčešće koriste na srpskim sajtovima, kao što su FejsbukTwitter, log-in, e-mail, ali i one reči koje imaju slova koja nisu srpska, kao što je X, Y, W – obrazlaže Nišlija.

Programiranje je Jovanu struka, ali mu je ipak bio tehnički izazov da posle nekoliko dana isprobavanja napravi ekstenziju, za početak za svoje potrebe, a kasnije je podelio sa drugima.

Generalno volim ćirilicu i trudim se uvek da pišem ćirilicom, bilo da je to u nekoj oflajn ili onlajn, gotovo uvek koristim ćirilicu kada pišem na srpskom jeziku – navodi Turanjanin.

Ćirilizator” nije napravio da prebacuje ćirilični sadržaj na latinični, jer kaže da je primetio da tako nešto već postoji.Pripremila: Lazara Marinković

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare