5. Juna 2019.

Cipras potvrdio održavanje parlamentarnih izbora 7. jula

Big Portal

Grčki premijer Aleksis Cipras potvrdio je danas da će prevremeni parlamentarni izbori biti održani 7. jula.

Ciprasova potvrda održavanja izbora usledila je nakon poraza njegove levičarske stranke Sirize na lokalnim i izborima za Evropski parlament.

Siriza je na evropskim izborima osvojila 23,7 odsto glasova, a desničarska opoziciona Nova Demokratija više od 33 odsto.

Ciprasova Siriza je u nedelju u drugom krugu lokalnih izbora takođe zabeležila lošije rezultate od Nove Demokratije koja je pobedila u 12 od 13 grčkih regiona i u dva najveća grada, Atini i Solunu.

Cipras je u televizijskom intervjuu javnom TV-kanalu ERT izjavio da će u poneđeljak otići kod grčkog predsednika Prokopisa Pavlopulosa “da sazove izbore” za koje je redovni rok oktobar, kada je Ciprasu kraj mandata.

“Rezultati evroizbora su nam poslali poruku o razočaranju građana”, priznao je Aleksis Cipras. ;”U 2015. godini vratili smo zemlju sa ivice bankrota i uspeli smo da je jasno izvedemo iz te provalije”, rekao je premijer u utorak uveče.

“Ali naša velika greška je što nismo bili svesni zamora grčkog naroda”, dodao je on.

Izabran prvi put u januaru 2015. godine, Aleksis Cipras se predstavljao kao lider radikalne levice, ali ga protivnici optužuju da je “izdao” svoje biračko telo pošto je bio primoran da se odrekne svojih predizbornih obećanja o “kraju politike štednje”.

Danas, sa 44 godine, on je jedan od retkih predstavnika levice koji je na vlasti u nekoj državi članici Evropske unije.

B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare