23. Februara 2021.

Cink kao pravi porodični prijatelj

Big Portal

U zimskim mesecima, protiv virusa i bakterija ne postoji bolja odbrana za čitavu porodicu – od snažnog imuno sistema.

Imunitet je sposobnost organizma da se odbrani od različitih bolesti, virusnih, bakterijskih i gljivičnih infekcija, kao i svih štetnih bioloških i hemijskih materija. Zdrav imunitet posebno je važan u vanrednim okolnostima koje je nametnuo COVID 19 i nije svejedno kako se odnosimo prema zdravlju čitave porodice. Upravo zbog toga, zadatak broj jedan bi moralo biti održavanje odbrambenog sistema našeg organizma. U toj borbi, najbolji saveznici su svakako pravilna ishrana, unošenje dosta tečnosti, aktivnost, vitamini i higijena koji pomažu telu da se na zdrav način odupre sezonskim prehladama i gripu.

Nutricionisti savetuju da je konzumiranje pregršt voća i povrća u toku dana od izuzetne važnosti za zadovoljavajući nivo vitamina, minerala i fitoelemenata koji igraju ključnu ulogu u odbrambenom sistemu ljudskog tela.

Jedan od najvećih heroja u borbi protiv oslabljenog imuno sistema je mineral cink. Otkriven je u Indiji ili Kini čak 1500 godina pre nove ere, a u Evropu je stigao tek u XVII veku. Cink je izuzetno važan za mineralizaciju kostiju, sintezu belančevina, zarastanje rana, pravilnu raspodelu insulina, smanjenje nivoa holesterola i izvor je vitamina A. Takođe, cink ima veliku ulogu i u regulaciji krvnog pritiska i srčanog ritma.

Ipak, najvažnija uloga ovog dragocenog minerala vezana je za imunitet. Naime, on je neophodan za normalnu funkciju imunološkog sistema jer mu pomaže da izbegne invaziju bakterija i virusa. Pored toga, cink značajno skraćuje vreme trajanja virusnih infekcija kao i ozbiljnost prehlade kod zdravih ljudi. Lekari preporučuju da se počne sa primenom cinka već u roku od 24 sata od pojave prvih simptoma, a u kombinaciji sa vitaminom C znatno pomaže i prevenciju prehlada.

Cink je, pored gvožđa, najčešči mineral u telu i nalazi se u svakoj živoj ćeliji. Ljudsko telo u proseku sadrži tri grama cinka, uglavnom u prostati i očima. On ima i izuzetno važnu ulogu u sintezi DNK, ćelijskoj deobi i ćelijskom metabolizmu. Neophodan je za sintezu proteina i na taj način podstiče pravilan rast i razvoj naročito u toku trudnoće, detinjstva i adolescencije.

Pored fizičkog, podstiče i mentalni razvoj. Cink je mineral koji je važan za zdravlje mozga i poboljšanje njegovih funkcija, te vraća mentalnu svežinu. Zajedno sa vitaminom B6 pomaže neurotransmiterima u mozgu da bolje rade. Takođe, deluje umirujuće na nervni sistem. Nedostatak izaziva nervozu, depresiju, slabu koncentraciju, loše pamćenje. Unošenje dovoljne količine ovog minerala umnogome doprinosi dobrom raspoloženju i pozitivnoj energiji.

Cink takođe ima veliku ulogu u zdravom izgledu svih članova porodice. Važan je za zdravlje kože, ubrzava zarastanje rana, regeneraciju tkiva, pomaže kod opekotina i posle hirurških intervencija. Održava dobar vid (očna mrežnica sadrži mnogo cinka), jača kosti, mišiće, kosu i nokte. Cink je sastavni deo koštanog sistema, i bez njega naše telo ne može da izgradi jake kosti. Upravo zbog toga, važno je da deca u razvoju uzimaju dovoljne količine, kao i stariji ukućani. Cink pomaže u sprečavanju osteoporoze i podstiče procese regeneracije kostiju.

Ovaj moćni mineral direktno utice na sportske performanse i razvoj snage jer igra glavnu ulogu u proizvodnji anaboličkog hormona, te je više nego poželjno povećati njegov unos kod onih članova porodice koji su aktivni i bave se sportom u bilo kom životnom dobu. On takođe smanjuje apsorpciju i taloženje teških metala u telu, poput olova i kadmija recimo.

Cink je definitivno mineral koji bi trebalo dodavati ishrani, kao i pojačati unos hrane bogate njime. Kao dodatna odbrana organizma, preporučuje se unošenje dovoljno tečnosti, pre svega sokova od voća bogatog cinkom.

Jer, njegovo blagotvorno dejstvo vidljivo je na više frontova na kojima se vodi bitka za zdravlje, te ne dopustite da ostanete bez najvažnije vojske u ovim teškim vremenima. Čuvajmo sebe i sačuvaćemo drage ljude oko nas, jer nije svejedno kako smo i koliko pripremljeni za borbu sa virusima i bakterijama!

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare