26. Februara 2022.

Cilj akcije kosovske policije provokacija

Big Portal

Oni su na 80 metara od administrativnog prelaza Brnjak dovukli tešku mehanizaciju i ljudstvo, pod izgovorom nekakvog ojačavanja policijskog punkta na prelazu.

Ovime je direktno prekršen sporazum o Vojno-tehničkoj saradnji iz Kumanova, potpisan između Vojske ?ugoslavije i KFORA koji predviđa da se pojas od jednog kilometra od adiministrativne linije tretira kao zelena zona na kojoj je jedino dozvoljeno prisustvo KFOR, a nikako drugih organa reda tzv. Kosova, navodi Kancelarija za KiM.

Kako se navodi, jedina tačka na kojoj je dozvoljeno prisustvo kosovske policije jeste na samom administrativnom punktu i to je dogovoreno kroz sporazum o integrisanom upravljanju prelazima, a nikako nije predviđeno vršljanje Kosovske policije iz južnog dijela Kosovske Mitrovice u zelenom pojasu.

Napominje se da je taj princip narušen i prije dva dana kada su pripadnici kosovske policije pokušali hermetički da zatvore administrativnu liniju koja nije u njihovoj nadležnosti i kada su prilikom demonstracije sile presjekli vodovodne cijevi, telefonske žice, a ljudima onemogućili da putevima dođu do svojih kuća i imanja.

Takođe, prisustvo kosovske policije nije dozvoljeno na sjeveru pokrajine bez odobrenja Regionalnog direktorata policije sjever, što pripadnici KP krše gotovo svaki put prilikom ovakvih akcija.

  • Ovakve jednostrane i neodgovorne akcije Prištine imaju jedan jedini cilj, a to je da se u veoma osjetljivom bezbjednosnom trenutku sa kojim se suočava čitav svijet izazove nova destabilizacija prilika na terenu, upadima Kurtijevih snaga na sjever pokrajine i Srbi isprovociraju na neodmjerenu reakciju, što je scenario koji priželjkuje Priština – navodi se u saopštenju.

Dodaje se da takav scenario neće poći za rukom, jer su upravo Srbi ti koji znaju cijenu mira i ne nasjedaju na provokacije Kurtijevih snaga, kome su sukobi i osvajanje sjevera najveća opsesija.

  • Zato još jednom podsjećamo Prištinu da ne izazivaju i provociraju Beograd i Srbe na KiM i ne ugrožavaju mir i bezbjednost kršenjem sporazuma, jer u tom slučaju sva odgovornost je na Prištini, ali i međunarodnoj zajednici koja je dužna da osigura mir i stabilnost na Kosovu i Metohiji – zaključeno je u saopštenju Kancelarije za KiM.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare