Čileanac sa saobraćajnim znakom “stop” postao simbol protesta - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Čileanac sa saobraćajnim znakom “stop” postao simbol protesta

Mišićavi čovjek sa kapuljačom koji se štiti saobraćajnim znakom sa natpisom “stop”, u sred sukoba s čilenaskom policijom tokom protesta, postao je simbol.

Slika je na društvenim mrežama podeljena više hiljada puta, a korisnici ga doživljavaju kao romantičnog junaka borbe koja traje već tri nedjelje.

Čovjek je prozvan “PareMan” ili “Kapetan Pare” jer “pare” na španskom znači “stop”, a fotografiju je prvi snimio fotograf Rojtersa Horhe Silva na centralnoj magistrali Alameda.

– Bio je veoma upečatljiva figura na prvoj liniji protesta, dok je letjelo kamenje, a policija koristila suzavac da bi sve rastjerala – rekao je Silva i dodao da je čovjek nestao ubrzo nakon što ga je fotografisao.

Lik čovjeka od tada često crtaju i karikaturisti.

Fraza #PareMan postala je omiljena na društvenim mrežama, a pojedini ga smatraju “prvim čileanskim superherojem protesta”, koji su počeli zbog povećanja cijena karata za javni prevoz, a proširio se na zamjerke zbog niskih plata i penzija, visokih cijena komunalnih usluga i lošeg funkcionisanja javnih službi, naveo je Rojters.

Gvido Salinas, čileanski karikaturista i ilustrator stripova, napisao je na Instagramu da PareMan nije mogao ni da sanja koliko njegov čin držanja znaka “stop” predstavllje predskazanje, u vrijeme optužbi na račun čileanske policije za zloupotrebu ljudskih prava i zahtjeva da se povećaju penzije i smanje cijene komunalnih usluga.

– Postoji nešto simbolično u štitu tog mladog buntovnika što on možda nije shvatio u to vrijeme. Bio je uvučen u bijes od kojeg niko danas ne može da pobjegne, a to je samo bio njegov način da se zaštiti – napisao je Salinas.

Nekoliko karikaturista, uključujući Salinasa, sa PareManom su nacrtali i psa zvanog Matapakos, što je riječ čileanskog slenga za “ubicu policajaca”.

Taj pas, jedan od mnogih lutalica u Santjagu, crni je mješanac sa crvenom maramom oko vrata, koji se često pridruživao protestima 2011. godine, na kojima je zahtjevano besplatno univerzitetsko obrazovanje.

Matapakos je tako nazvan jer je pokazivao antipatiju prema policiji za razbijanje demonstracija koja se sukobljavala s demonstrantima i često se moglo vidjeti kako laje i reži na njih.

Druge ličnosti koje su postale fenomen na društvenim mrežama su čovjek obučen u Spajdermena koji izvodi improvizovani ples oko šipke u metrou, gde su protesti započeli, kao i osoba obučena u lik Pikaču iz Pokemona koja pleše među demonstrantima.

Do sada je u protestima u Čileu poginulo najmanje 23 ljudi, više od 1 650 demonstranata i 800 policajaca je povrijeđeno, a više od 7 000 osoba je uhapšeno.

Tanjug

Danas objavljeno

Titova vila u Njujorku prodata za 50 miliona dolara, evo koliko će dobiti BiH

Vanja A

Vučić i Hil o bilateralnoj saradnji i problemima u regionu

M.

Putin u petak sa liderima oslobođenih teritorija, potpisivanje sporazuma o ulasku u sastav Rusije

M.

Ostavite komentar