Čile: Moai statue ugljenisane na Uskršnjem ostrvu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Čile: Moai statue ugljenisane na Uskršnjem ostrvu

Na Uskršnjem ostrvu koje je na listi svetske baštine Uneska, i na kojem se nalazi oko 1.000 džinovskih kamenih statua izbio je požar, koji ih je oštetio i zahvatio skoro 60 hektara, javlja BBC.

Smatra se da je požar podmetnut namerno pored vulkana Rano Raraku gde se nalazi oko 400 moai statua u nizu. Gradonačelnik ostrva Pedro Edmunds saopštio je lokalnim medijima da se šteta izazvana požarom ne može nadoknaditi.

Predstavnik nacionalnog parka u kome se požar desio, Ariki Tepano, opisao je situaciju kao „nepopravljivu“ i istakao: „Moai su potpuno ugljenisani!“

Moai statue su napravljene od monolitnog kamenja i vulkanske sedre, a najveća od njih teži 74 tone i visoka je 10 metara. Isklesalo ih je polinezijsko pleme pre više od 500 godina, a svaka od njih se smatrala živom inkarnacijom osobe.

Uskršnje ostrvo se nalazi 3.500 km od obale Čilea. Oslanja se na turizam i ponovo je otvoreno pre samo tri meseca nakon zatvaranja tokom pandemije Kovid 19. Lokacija je sada ponovo zatvorena, dok tim za konzervaciju ispituje obim štete.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Šta piše u deklaraciji usvojenoj na istorijskom samitu u Tirani

Vanja A

Požar na ruskom aerodromu Moskva označila kao teroristički napad (VIDEO)

Vanja A

Turska bijesna i prijeti: Ako nastavite…

Vanja A

Ostavite komentar